Καλεντερίδης : » Οι ΗΠΑ μας πρότειναν να πάμε τον Οτσαλάν Κένυα » – Συνέντευξη

Τις δραματικές λεπτομέρειες όσων συνέβησαν στην Κένυα γύρω από την απαγωγή του Οτζαλάν, τις εκβιαστικές συνομιλίες με τους Κενυάτες και την απειλή  ότι θα θανατώσουν όλους μέσα στην Ελληνική πρεσβεία αν δεν συμφωνήσουν στην παραδοση  αλλά και τον ρόλο των αμερικανών για την επιλογή προορισμού στην Κένυα αποκαλύπτει στο 2ο μέρος της συνέντευξής του ο Σάββας Καλεντερίδης που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Haberturk.
 
Η συνέντευξη έχει  τίτλο «Ο Έλληνας πράκτορας εξήγησε το πώς φυγαδεύτηκε ο Οτζαλάν από την Κένυα: Στο Μινσκ περιμέναμε με τον Οτζαλάν, επί 8 ώρες, σε θερμοκρασία -17». Ο Καλεντερίδης  μίλησε με το δημοσιογράφο Noreldin Waisy, στο Ερμπίλ. Σημειώνεται ότι το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Bas, στο Ερμπίλ, στην Κουρδική γλώσσα.

 Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο Έλληνας πρώην πράκτορας της ΕΥΠ κ. Σάββας Καλεντερίδης παρακολούθησε τον Οτζαλάν βήμα προς βήμα από τη στιγμή που έφυγε από τη Συρία. Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, όταν έφυγε, το 1998, από τη Συρία και πήγε στην Αθήνα, γνωρίστηκε με τον Έλληνα πράκτορα, Σάββα Καλεντερίδη, αναφέρει η εφημερίδα. Ο κ. Καλεντερίδης ήταν ένα από τα ονόματα που βρισκόταν πολύ κοντά στον Οτζαλάν, σε όλη την πορεία από την Ελλάδα στη Ρωσία, στην Ιταλία, στο Τατζικιστάν, στη Λευκορωσία, στην Κένυα και τελικά στην Τουρκία.Για την πορεία του Οτζαλαν από την Ευρώπη στην Αφρική ο κ Καλεντερίδης λέει ότι ήταν πρόταση των ΗΠΑ, <<εμείς (ως Ελλάδα) δεν είχαμε άλλη επιλογή>> και ο Οτζαλάν το αποδέχθηκε.
 
Το 2ο μέρος της συνέντευξης στην εφημερίδα Haberturk είναι το εξής:
 
Ερώτηση.: Κατά τη γνώμη σας, το γεγονός ότι ο Οτζαλάν εστάλη από την Ευρώπη στην Αφρική, ήταν αμερικανική πρόταση;
Απάντηση.: Ναι, πίσω από την πρόταση ήταν οι Αμερικανοί. Διότι η Τουρκία δεν έχει κάποια ισχυρή αποτελεσματικότητα στην Αφρική. Ο Οτζαλάν αρνήθηκε να πάει στην Αφρική. Ορισμένοι Κούρδοι πρότειναν να μεταβεί στη Μόσχα. Στην Ιταλία έμεινε 66 ημέρες. Όταν αργότερα, η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να ασκεί πιέσεις για να εγκαταλείψει ο Οτζαλάν τη χώρα, επέστρεψε στη Ρωσία. Στη συνέχεια, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Albrigt, μίλησε με το Ρώσο ομόλογό της, Πριμάκοφ και ζήτησε να εξορίσουν τον Οτζαλάν. Οι Ρώσοι πήγαν τον Οτζαλάν στο Τατζικιστάν και είπαν ότι δε βρίσκεται στη Ρωσία. Αργότερα, τον πήγαν στην Αγία Πετρούπολη, όπου δεν αποβιβάστηκε ούτε από το αεροπλάνο και τελικά αναγκάστηκε να φύγει και από τη Ρωσία. Η κυβέρνησή μας είχε πει στον Οτζαλάν να μην επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά ο Οτζαλάν δε συμμορφώθηκε. Στις 29 Ιανουαρίου του 1999, επέστρεψε μυστικά, με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Αθήνα, με τη βοήθεια των Ελλήνων φίλων του και των υποστηρικτών του.
 
Ερ.: Εσείς πως ξανασυναντηθήκατε με τον Οτζαλάν;
Απ.: Ο Οτζαλάν, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, θέλησε να περάσει στην αίθουσα VIP, χωρίς να εμφανιστεί στην αστυνομία. Όμως η αστυνομία τον γνώρισε και ενημέρωσε. Κάναμε εκτάκτως σύσκεψη για να συζητήσουμε το πώς θα τα φέρουμε εις πέρας με τον Οτζαλάν. Είπα ότι ο Οτζαλάν ήρθε, ανεπίσημα, και ότι μπορούμε να παραβλέψουμε την κατάσταση. Όμως, ο βοηθός του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών το απέρριψε. Αναζητήσαμε τον Οτζαλάν και τον βρήκαμε σε κάποιο σπίτι στην Αθήνα. Στη συνέχεια, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μας.

 Ερ.: Τι είδους αιτήματα είχε ο Οτζαλάν;

Απ.: Είπε: «Δεν έχω να πάω κάπου και θέλω να μείνω εδώ». Εμείς προτείναμε να τον μεταφέρουμε, μυστικά, στη Λιβύη. Φίλοι του από την Ευρώπη είπαν ότι μπορεί να μεταβεί στην Ολλανδία και να ζητήσει από εκεί πολιτικό άσυλο. Η κυβέρνηση ετοίμασε ένα αεροπλάνο, που θα μετέφερε τον Οτζαλάν στη Λευκορωσία και από εκεί, με αεροπλάνο Cargo, θα πήγαινε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Μου δόθηκε η εντολή να συνοδεύσω τον Οτζαλάν. Όμως, στο Μινσκ δεν ήρθε το αεροπλάνο που είχαν πει ότι θα έρθει να μας πάρει και περιμέναμε επί 8 ώρες, σε θερμοκρασία -17.
 
Ερ.: Ήταν οι ίδιοι αυτοί που συνόδευαν τον Οτζαλάν;
Απ.: Όχι, αυτήν την φορά, μαζί με εμάς, ήταν δύο δικηγόροι από την Ολλανδία, ένας Κύπριος επιχειρηματίας και μία Κούρδισα. Όταν δεν ήρθε το αεροπλάνο, επιστρέψαμε στην Αθήνα και πήγαμε στην Κέρκυρα, όπου μείναμε δύο ημέρες. Η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τον Οτζαλάν να μεταβεί σε μία αφρικανική χώρα.
 
Ερ.: Οι Έλληνες, αν και γνώριζαν ότι μπορεί να συλληφθεί, πρότειναν στον Οτζαλάν να μεταβεί στην Αφρική;
Απ.: Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Πιθανόν, αυτό να το υπαγόρευσαν στην Ελλάδα οι Αμερικανοί. Προτείναμε να μεταβεί σε μία χώρα κοντά στη Νότια Αφρική και όταν θα ήταν εκεί, θα κάναμε τις απαιτούμενες προετοιμασίες για πολιτικό άσυλο. Ο Οτζαλάν με ρώτησε τι γνώμη έχω. Και του είπα: «Επειδή δε σου έμεινε άλλη επιλογή, θα πρέπει να το αποδεχτείς».  Το αποδέχτηκε.
 
Ερ.: Πόσα άτομα ήσασταν όταν μεταβαίνατε στην Κένυα;
Απ.: Ο Οτζαλάν, ο Κύπριος επιχειρηματίας, ένας Κούρδος Σουηδός πολίτης, μία Κούρδισα Γερμανίδα πολίτης και εγώ. Στο Ναϊρόμπι μας υποδέχτηκε ο Έλληνας Πρέσβης. Μπήκαμε στη χώρα χωρίς να περάσουμε από έλεγχο. Και πήγαμε κατευθείαν στην Ελληνική Πρεσβεία. Οι αρμόδιοι της Κένυας δεν το κατάλαβαν.
 
Ερ.: Πόσες μέρες μείνατε στην Κένυα;
Απ.: 12 ημέρες. Μία μέρα μετά τη μετάβασή μας εκεί, τηλεφώνησα στον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα. Μου δόθηκε η εντολή να μεταβώ στη Νότια Αφρική, για να ρυθμίσω τη διαδικασία. Όμως η κυβέρνηση της Κένυα δεν το επέτρεψε.
 
Ερ.: Ασκήθηκε πίεση στην Ελλάδα;
Απ.: Μερικές μέρες μετά τη μετάβασή μας στη Κένυα, η Ελληνική κυβέρνηση ετέθη κάτω από μεγάλη πίεση. Ένας Έλληνας αρμόδιος, υψηλού επιπέδου, μας ζήτησε να λύσουμε την κρίση. Είπα ότι, θα πρέπει να προστατεύσουμε τον Οτζαλάν. Το να πάθει κάτι ο Οτζαλάν, θα επέφερε ζημία, τόσο στην Κουρδοελληνική φιλία, όσο και στην αξιοπρέπεια της Ελλάδας.
 
Ερ.: Πως φυγαδεύτηκε ο Οτζαλάν;

Απ.: Η μέρα που φυγαδεύτηκε ήταν Δευτέρα. Την ίδια μέρα, το ΥΠΕΞ της Κένυα κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη και ετέθησαν εκτός κυκλώματος όλα τα μέσα επικοινωνίας μας. Πολιόρκησαν την Πρεσβεία. Ο Πρέσβης απέρριψε το αίτημα να μεταβεί στο ΥΠΕΞ. Οι αρμόδιοι της Κένυα ήρθαν στο κτίριο για να τον μεταφέρουν, χρησιμοποιώντας βία.  Αναγκάστηκε και πήγε. Στο Υπουργείο, παρουσιάζοντας τις εικόνες που είχαν πάρει από δορυφόρο, είπαν: «Γνωρίζουμε ότι ο Οτζαλάν βρίσκεται στην Πρεσβεία». Πρότειναν τη μεταφορά του Οτζαλάν με αεροπλάνο στην Ολλανδία ή στη Φιλανδία. Ο Πρέσβης αναζήτησε την Αθήνα και μας πρότειναν να συμφωνήσουμε με τους αρμοδίους στη Κένυα. Οι αρμόδιοι της Κένυα έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 19:00 και είπαν ότι μετά από τη συγκεκριμένη ώρα μπορεί να εισβάλουν στην Πρεσβεία να σας σκοτώσουν και να φυγαδεύσουν τον Οτζαλάν και γι’ αυτό δε θα είμαστε υπεύθυνοι εμείς.

Ο Πρέσβης ανέφερε την πρόταση στον Οτζαλάν και είπε ότι μας απομένουν δύο ώρες. Ο Οτζαλάν είπε: «Άντε να φύγουμε, δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε επιλογές. Δε θέλω να γίνω περισσότερο βάρος στους φίλους μου». Σύμφωνα με το σχέδιο, θα επιβιβαζόμασταν σε όχημα της Πρεσβείας με διπλωματικές πινακίδες. Θα πλησιάζαμε με το όχημα στο αεροπλάνο και στη συνέχεια, εγώ θα έκανα έλεγχο μέσα στο αεροπλάνο και αν αυτό ήταν ασφαλές, τότε θα επιβιβαζόμασταν μαζί με τον Οτζαλάν στο αεροπλάνο και θα πηγαίναμε στη χώρα που θα επιθυμούσε εκείνος. Όμως οι Κενυάτες μας επιβίβασαν σε τρία δικά τους οχήματα. Ο Πρέσβης ήταν στο πρώτο, ο Οτζαλάν στο μεσαίο και εγώ στο τρίτο όχημα. Οι οδηγοί ήταν Κενυάτες. Όταν το αυτοκίνητο στο οποίο ήταν ο Οτζαλάν, ξέκοψε από εμάς, κατά την πορεία, ζητήσαμε από τον οδηγό να ακολουθήσει τον Οτζαλάν, αλλά εκείνος αρνήθηκε και είπε ότι, θα συναντηθούμε στο αεροδρόμιο. Όταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο, ψάξαμε για τον Οτζαλάν, περισσότερο από μία ώρα, αλλά δεν τον βρήκαμε. Γνωστοποιήσαμε το συμβάν στην Αθήνα. Την επόμενη μέρα, μάθαμε από την τηλεόραση ότι ο Οτζαλάν είχε απαχθεί.