Kαλές οι συναντήσεις των επιχειρηματιών αλλά πρέπει να… αλλάξουμε νοοτροπία

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Πολύ θετικό βήμα μπορούμε να θεωρήσουμε την προσπάθεια επιχειρηματικής προσέγγισης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία όπως η σημερινή συνάντηση επιχειρηματιών.

Αλλά πρέπει ως χώρα αλλά και ως κοινωνία να προετοιμαστούμε για επενδύσεις των Τούρκων στη χώρα μας και να μην αντιδράμε σε κάθε τους επενδυτική κίνηση στη χώρα μας.
Πρέπει να αποφασίσουμε πια.

H θέλουμε τους τούρκους ως επενδυτές ή δεν τους δεχόμαστε και δεν συναντιόμαστε και δεν συνομιλούμε μαζί τους για τέτοια θέματα . Οι γείτονες μας πάντως εδώ και πολλά χρόνια συμπεριφέρονται πιο ξεκάθαρα στο θέμα αυτό και δεν αντιδρούν.

Ας αναφέρουμε ένα ξεκάθαρο παράδειγμα. Η παρουσία της τουρκικής κρατικής τράπεζας “Ziraat Bank” εδώ και χρόνια ενοχλεί πολλούς κύκλους στη χώρα μας. Είναι μια μεγάλη κρατική τράπεζα που στη χώρα μας διαθέτει τρία μόνο υποκαταστήματα στη Ρόδο, την Κομοτηνή και στην Αθήνα όπου το υποκατάστημα της στην πρωτεύουσα δεν είναι πάνω στο δρόμο αλλά στον 6ο όροφο ενός κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Η τράπεζα αυτή κατηγορήθηκε από πολλούς κύκλους πως δίνει δάνεια στους «μουσουλμάνους της Θράκης», πως «υποθηκεύει περιουσίες Ελλήνων επιχειρηματιώ» δίνοντας τους δάνεια» κτλ.  

Τι να πουν όμως οι Τούρκοι, για την Εθνική Τράπεζα είναι ο μεγαλομέτοχος της ιδιωτικής τράπεζας Finansbank στην Τουρκία; Είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία, με 522 υποκαταστήματα και 11.000 εργαζόμενους! Οι γείτονες μας δεν προκάλεσαν κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της το αντίθετο είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη τράπεζα της γειτονικής χώρας, ούτε δημιούργησαν σενάρια πως «δίνει δάνεια και υποθηκεύει τις περιουσίες των Τούρκων» η «δίνει δάνεια στους Κούρδους» κτλ.

Πρέπει να αποφασίσουμε σε ποια όχθη του ποταμού βρισκόμαστε. Δεν είναι σωστό να λέμε πως οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι «καλές» και οι τουρκικές στην Ελλάδα «κακές».

Η οικονομική πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Όταν ο τούρκος επιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ αγόρασε το 50% της μαρίνας Φλοίσβου γράφτηκαν απόψεις όπως η συγκεκριμένη μαρίνα βρίσκεται κοντά στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Όμως τι να πουν οι γείτονες μας που περίπου 20 έλληνες πιλότοι εργάζονται σήμερα στον εθνικό αερομεταφορέα της γειτονικής χώρας στις Τουρκικές Αερογραμμές, και πετούν πάνω από όλα τα στρατόπεδα και στρατιωτικά αεροδρόμια της γειτονικής χώρας με τα αεροσκάφη.
Θα μπορούσαν να τους κατηγορήσουν ως «πράκτορες», να μην τους προσλάβουν, δεν το κάνουν όμως .

Δεν λέμε πως όλα είναι «ρόδινα» με την Τουρκία. Απλά θέλουμε να τονίσουμε πως ή θα δεχθούμε την επιχειρηματική πραγματικότητα και θα αποδεχόμαστε επενδύσεις από τους γείτονες η θα παραμείνουμε μια κλειστή οικονομία απέναντι στους Τούρκους. Απλά οι Τούρκοι εκτός από τις συναντήσεις έχουν δείξει έμπρακτα πως δέχονται κάθε είδους επένδυση από τη χώρα μας. Ισως τώρα ήρθε η σειρά μας.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι είναι οι Τούρκοι δισεκατομμυριούχοι

Αρχίζει το επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας -Τουρκίας

Μικρές οι ελπίδες για μεγάλα αποτελέσματα στη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν

Ο Ερντογάν ζητά συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, για φυσικό αέριο και πετρέλαιο