Καλίν: «Η Τουρκία δεν σχεδιάζει στρατιωτική εμπλοκή με την Ελλάδα, αλλά να σταματήσει να προκαλεί»

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, εξαπέλυσε για άλλη μια φορά κατηγορίες κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως η Αθήνα είναι εκείνη που αυξάνει τις εντάσεις στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, το «δεξί χέρι» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θέλει ένταση με την Ελλάδα και δεν έχει κανένα σχέδιο να εμπλακεί στρατιωτικά με την Ελλάδα. «Οι καλές σχέσεις θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σύμφωνα με το μεσημβρινό δελτίο του ANT1.

Ταυτόχρονα όμως, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών με τις παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου τουρκικού χώρου και τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Η Τουρκία δεν μένει αδιάφορη όταν παραβιάζονται τα χωρικά της ύδατα, ο εναέριος χώρος της και τα σύνορά της. Η Ελλάδα δεν θα κερδίσει τίποτα ακολουθώντας αυτά τα βήματα», πρόσθεσε ο Ιμπραήμ Καλίν. Επίσης, απέδωσε την ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας το 2023, ενώ παρότρυνε την Γαλλία και τις ΗΠΑ να μην ενθαρρύνουν την Ελλάδα προς αυτά τα βήματα. «Ας προτείνουν βήματα σύνεσης», πρόσθεσε.

Έντονη αντίδραση από τον τουρκικό Τύπο στις δηλώσεις Μητσοτάκη

Ο τουρκικός Τύπος αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, στις οποίες ανέφερε ότι οι «είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο» και ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανενός είδους τετελεσμένα από την Τουρκία».

Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έχει τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια… Σκανδαλώδης δήλωση Μητσοτάκη για την Τουρκία», ενώ η Sabah αναφέρει πως ο κ.Μητσοτάκης «στοχοποίησε ξανά την Τουρκία».

«H Ελλάδα αναζήτησε και πάλι καταφύγιο στους δυτικούς συμμάχους της. Ο Έλληνας πρωθυπουργούς ανάλωσε την επίσκεψή του στο εξωτερικό κάνοντας παράπονα για την Τουρκία», γράφει η τουρκική εφημερίδα.