Καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο: Επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις καθώς σύμφωνα με πληροφορίες  πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της νέας έντασης που πυροδότησε η Άγκυρα με την παράταση της ισχύος της NAVTEX που είχε εκδώσει για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο Οικόπεδο 3 μπλοκάροντας το γεωτρύπανο της Ιταλικής Εταιρείας ΕΝΙ. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης του OnAlert το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης θα προεδρεύσει έκτακτης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν στο OnAlert οτι με δεδομένο το κλίμα έντασης που έχει διαμορφωθεί αύριο αναμένεται να συγκληθεί και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. 

Την ίδια ώρα στον «αέρα» κατά έναν τρόπο είναι η παρουσία του ιταλικού γεωτρύπανου στο Οικόπεδο 3 καθώς η επέκταση  της οδηγίας προς ναυτιλόμενους έως τις 10 Μαρτίου, με την οποία μπλοκάρονται οι ερευνες για υδρογονάνθρακες σε μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου, οδηγεί στην αναγκαστική αποχώρηση της ΕΝΙ από τη περιοχή, καθώς στα τέλη του μήνα έχει προγραμματισμένη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή του Μαρόκου. 

Το πλοίο της ENI που παραμένει ακινητοποιημένο στην περιοχή επί περίπου δέκα ημέρες. Η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ ενώ αναμένεται και η αντίδραση της ιταλικής εταιρείας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του διπλωματική επίλυση του ζητήματος.