Κατασκοπεία στη Ρόδο: Καταδίκη των δύο κατηγορουμένων με ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατικής», η ελληνική δικαιοσύνη απεφάνθη σχετικά με την υπόθεση για κατασκοπεία στη Ρόδο, αφού το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του νησιού, έκρινε με ομόφωνη απόφαση τον 36χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 53χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ», ως ενόχους κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Ειδικότερα, το δικαστήριο τους έκρινε αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Σημειώνεται ότι η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της την Τρίτη εισηγήθηκε την ενοχή τους και για τα 3 αδικήματα.

Σε ότι αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων που προτάθηκαν από τους συνηγόρους η Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη τους για τον 36χρονο, ο οποίος όπως είπε, έχει απασχολήσει την Βουλή ως «ανθέλληνας», από τον τότε ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο για τις αναρτήσεις του στα social media, όπου έκανε προβολή συμβόλων τουρκισμού, των «Γκρίζων Λύκων», της σημαίας της λεγόμενης «Ανεξάρτητης δυτικής Θράκης».

Για τον 53χρονο η Εισαγγελέας εισηγήθηκε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Το δικαστήριο  αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και στους δύο κατηγορούμενους. Ως προς την ποινή, η Εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 6 ετών. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 53χρονο.

Πηγή: Dimokratiki