Kαθυστερεί ο αγωγός αερίου ΤΑΝΑP

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Καθυστερεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑP o οποίο θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η κατασκευή του αγωγού θα μπορεί να ξεκινήσει στο Β’ εξάμηνο του 2013 σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του Ερντογάν για την άμεση έναρξη των εργασιών.
Ο συγκεκριμένος αγωγός αναμένονταν να μεταφέρει την πρώτη ποσότητα του αερίου προς την Ευρώπη το 2018 αλλά οι ανακοινώσεις των Αζέρων μεταθέτουν την ημερομηνία αυτή το 2019. Ο αγωγός ΤΑΝΑP θα μεταφέρει 16 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου. Στον αγωγό το 80% των μετοχών ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν και το 20% στην Τουρκία.
Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε πως η Άγκυρα ενδέχεται να ανοίξει για επενδύσεις των Αζέρων και το λιμάνι της Μερσίνης και την ανατολική Μεσόγειο». Αυτή η δήλωση ενδέχεται να κρύβει σχέδιο των Τούρκων για το αέριο της Κύπρου.
Ο Αζέρος πρόεδρος της Socar Αμντουλάγιεβ ανταπάντησε «έχουμε εμπειρία στο θέμα των ερευνών στη θάλασσα. Έχουμε κάνει έρευνες μέχρι και σε βάθος 7800 μέτρων. Στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μπορούμε να συνεργαστούμε.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκληρώθηκε η προμελέτη του αγωγού TAP

Κόμβος φυσικού αερίου η Αλβανία;