Κατρούγκαλος: Η Τουρκία είναι απομονωμένη και αδύναμη σε μια «μειοψηφία του ενός»

Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

– Τί απαντάτε στον κ. Τσαβούσογλου που στοχοποιεί τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας για τυχόν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Ξέρουμε την πολιτική και των δυο χωρών. Εμείς είμαστε μια χώρα φιλειρηνική που θεωρεί ότι τα δίκαιά μας τα εθνικά στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε καμία ανάγκη να προβαίνουμε ούτε σε ρητορικές πολεμικής ούτε σε επιθέσεις, πολύ περισσότερο σε επιθέσεις προσωποπαγείς.

Και φυσικά περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να πράξει αναλόγως γιατί ξέρουμε ότι έχει και αυτή μια σφραγίδα στην πολιτική της, μια σφραγίδα αναθεωρητισμού που ακριβώς εξαιτίας της αμφισβήτησης εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου την ωθεί πολλές φορές σε παρόμοιες κινήσεις και δηλώσεις.

Θυμίζω όμως ότι τέτοιες κινήσεις οδηγούν σε απομόνωση. Ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια πρόσφατη συνέντευξή του έλεγε ότι ειδικά για τα θέματα των οικονομικών ζωνών, η Τουρκία βρίσκεται σε μία μειοψηφία του ενός. Και όταν ομολογουμένως βρίσκεσαι σε μια παρόμοια θέση, νομίζω ότι είναι προφανές ότι βρίσκεσαι σε μια θέση αδυναμίας και όχι σε μια δυνατή θέση.

– Μήπως αυτό όμως την κάνει και πιο επικίνδυνη; Για παράδειγμα, φοβάστε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Και μάλιστα θερμό επεισόδιο για να μην έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, όπως ακούστηκε πρόσφατα;

Δεν συσχετίζονται σε καμία περίπτωση τα δύο αυτά γεγονότα. Έχω πολλές φορές πει ότι δεν φοβόμαστε τίποτα. Είμαστε όμως σε εγρήγορση πάντοτε. Γιατί; Έχουμε αφενός καταφέρει η χώρα μας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή ίσως με το πλέον ενισχυμένο διεθνές κύρος που είχε ποτέ στη διεθνή πολιτική σκηνή. Έχουμε μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την άλλη μεριά δεν νομίζω ότι ούτε καν η άλλη πλευρά έχει στο μυαλό της θερμό επεισόδιο, γιατί γνωρίζει ότι o πόλεμος στο Αιγαίο είναι μια lose-lose κατάσταση, δεν μπορεί να κερδηθεί.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο δεν θεωρώ ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να μην δείχνουμε πάντοτε την αναγκαία εγρήγορση, συνδυασμένη όμως με νηφαλιότητα.

– Γκριζοποίηση του Αιγαίου, που πολλοί επιμένουν ότι είναι ο στόχος της Τουρκίας, φοβάστε; Σας ανησυχεί; Βλέπετε να προωθείται κάτι τέτοιο;

Ο αναθεωρητισμός για τον οποίο μίλησα, συναρτάται με μια προσπάθεια να γκριζάρουν περιοχές στο Αιγαίο. Όταν όμως είσαι, θυμίζω τη φράση του Αμερικανού αξιωματούχου, μειοψηφία του ενός, είναι προφανές ότι αποτυγχάνεις σε αυτό τον στόχο.

Νομίζω λοιπόν ότι ακριβώς αυτό έχουμε πετύχει με συστηματική διπλωματική προσπάθεια και σε πολυμερές επίπεδο και σε τριμερές επίπεδο -παρακολούθησα την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με το φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη- όταν έχεις αναπτύξει όλο αυτό το πλέγμα διπλωματικών προσπαθειών, το έχεις κάνει και γιατί θέλεις να σταθεροποιήσεις προφανώς την περιοχή και να αναδειχθείς ως χώρα σε παράγοντα σταθερότητας, αλλά και για να καταστήσεις εντελώς μάταιες τις προσπάθειες άλλων να γκριζάρουν αυτό που το Διεθνές Δίκαιο έχει με πολύ έντονα χρώματα κατοχυρώσει στην περιοχή μας και ειδικά στο Αιγαίο.

– Μιας και αναφερθήκατε στη συνέντευξη του κ. Χριστοδουλίδη, στο Κυπριακό εκτιμάτε ότι μπορεί όντως να ξεκινήσουν οι συνομιλίες τη νέα χρονιά; Και για την Αθήνα ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές;

Είναι επιδίωξή μας να λυθεί το Κυπριακό. Και αυτό που καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά και θέλω πάλι να αναφέρω το αυτονόητο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ο προηγούμενος Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, είχε διαδραματίσει σε αυτόν τον τομέα, είναι ακριβώς να αναδείξουμε το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση, τη διεθνή του διάσταση, ως ένα πρόβλημα εισβολής και παραμονής στρατευμάτων κατοχής.

Για την ελληνική Δημοκρατία το ουσιαστικό λοιπόν είναι να αναδειχθεί το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και συμπίπτουμε, όπως ακούσατε, και με την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίπεδο αυτό.

Θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει το πλήρως αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων που δίνει παρεμβατικά δικαιώματα σε μια χώρα απέναντι σε μια άλλη, η οποία μάλιστα είναι κυρίαρχη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επίσης να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα οριστικής αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων. Αυτό είναι το θεσμικό κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου και εμείς θέλουμε να το συνεχίσουμε και θεωρούμε ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να υπάρξει πειστική απάντηση σε αυτή τη διάσταση.

– Πάντως έχετε ακούσει τα αντεπιχειρήματα κ. Υπουργέ. Καλύτερα να παραμείνει και έτσι η κατάσταση, παρά να δοθεί μια λύση που δεν συμφέρει τους Ελληνοκύπριους.

Προφανώς δεν επιδιώκουμε μία οποιαδήποτε λύση. Επιδιώκουμε μια λύση του Κυπριακού που να ανταποκρίνεται στις παραμέτρους που σας έθεσα σε ό,τι αφορά τη διεθνή του διάσταση -που είναι η μόνη στην οποία η Ελλάδα διαπραγματεύεται- και προφανώς και την εσωτερική του διάσταση. Δεν μπορούμε να έχουμε ούτε μια ακυβέρνητη πολιτεία, ούτε να έχουμε μια υποβάθμιση των δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών κεκτημένων της.

– Έχετε δίκιο, γιατί δεν διατύπωσα σωστά την ερώτηση. Ήθελα να πω ότι υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα το Κυπριακό να μη λυθεί.

Αυτό σημαίνει αποδοχή εκ μέρους μας του status quo, της εισβολής και της διχοτόμησης, η de facto διχοτόμηση να γίνει de jure. Δεν νομίζω ότι είναι λύση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ