«Κατσάδα» στον Νταβούτογλου από τον Έλληνα δασκαλό του! Γιατί «τ΄ άκουσε» ο Αχμέτ

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

» Τα άκουσε» από τον Έλληνα »δάσκαλό» του ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτογλου  για τις τελευταίες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία που έχουν ξεσηκώσει σάλο σε Ευρώπη και ΗΠΑ!

Ο γνωστός διεθνώς καθηγητής Τουρκολογίας κ. Δημήτρης Κιτσίκης , που είχε »μαθητή» στο Πανεπιστήμιο  του Βοσπόρου,τον κ. Α. Νταβούτογλου, επέκρινε τις επιχειρήσεις που έγιναν στην εφημερίδα Zaman και στο τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu και σε δηλώσεις του στη Zaman είπε: »Για μένα αποτέλεσε φοβερό σοκ το γεγονός ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θέτει υπό κράτηση τους δημοσιογράφους, τους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες. Ακόμα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι στην Τουρκία συνέβη ένα τέτοιο γεγονός».

Ο κ. Κιτσίκης είπε ακόμα ότι ο ιμάμης Φετχουλλάχ Γκιουλέν  συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη της δημοκρατίας στη χώρα και πρόσθεσε :»Ελπίζω η κυβέρνηση να αντιληφθεί σύντομα το πόσο επιβλαβής είναι για το γόητρο της χώρας οι έφοδοι αυτές της Αστυνομίας και να σταματήσει το λάθος αυτό».Η Zaman έχει τίτλο στο συγκεκριμένο θέμα :»Έπαθε σοκ ο δάσκαλος του Νταβούτογλου».

Οι ξένοι ανταποκριτές

Στο μεταξύ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ – αλλά και η διεθνής Οργάνωση Δημοσιογράφων, όπως και η ΕΣΗΕΑ- αντέδρασαν έντονα στις συλλήψεις ( και ) δημοσιογράφων στην Τουρκία καθώς η όλη επιχείρηση θεωρείται φίμωμα του τύπου στην γειτονική χώρα.

Εξάλλου , οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ, που είναι διαπιστευμένοι στην Τουρκία, αρνήθηκαν να κάνουν »on the record» σχόλια στην Today’s Ζaman, σχετικά με το πρόσφατο πλήγμα στην ελευθερία του τύπου.

Από τα 50 μέλη του ξένου τύπου, που εργάζονται στην Τουρκία, ούτε ένα δεν δέχθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, σχετικά με την επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον της εφημερίδας. Ορισμένοι ανταποκριτές δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσουν, ενώ άλλοι απροκάλυπτα παραδέχθηκαν ότι φοβούνται την κυβέρνηση του AKP. »Αυτό που έχω να πω για την κυβέρνηση δεν είναι θετικό και θα προτιμούσα να μην »μπλέξω» μαζί τους» δήλωσε ένας εκ των ξένων ανταποκριτών στην εφημερίδα, χωρίς να κατονομάζεται. 

Διαβάστε ακόμη:

Ερντογάν : «Να κοιτάζει τη δουλειά της η Ευρώπη»

ΗΠΑ προς Ερντογάν: «Σταματήστε τις συλλήψεις δημοσιογράφων»