Κέντρα «εξόρμησης» λαθρομεταναστών στα τουρκικά παράλια

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Κέντρα »εξόρμησης»  λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει  Τούρκοι διακινητές στα παράλια της Μικρασίας, γνωστά μεν στις αρχές οι οποίες όμως σποραδικά κάνουν συλλήψεις και σχεδόν μόνο έπειτα από καταγγελίες πολιτών.

Την μεγαλύτερη »άνθηση» παρουσιάζει η περιοχή της Σμύρνης κυρίως διότι, όπως εκτιμούν ελληνικέ υπηρεσίες , από εκεί δρουν ακτινωτά οι Τούρκοι διακινητές προς διάφορα ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί στην Σμύρνη ,στην συνοικία Χαρμανταλι ,δίπλα στο  αεροδρόμιο Τσιγλί, αναπτύσσεται ένα μεγάλο  στρατόπεδο προσφύγων που οι Τούρκοι ονομάζουν το « Το Λαύριο της Τουρκίας » λόγω του μύθου που έχουν δημιουργήσει για το ελληνικό κέντρο προσφύγων ως δήθεν σημείο … εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών. 

Είναι χαρακτηριστικό του »ρεύματος» .. λαθρομεταναστών που παρουσιάζεται στην περιοχή Σμύρνης που τις προάλλες η εφημερίδα  Posta ( έκδοση Σμύρνης) είχε τίτλο  «Το μαργαριτάρι του Αιγαίου πόλη λαθρομεταναστών»! Στο ρεπορτάζ ανέφερε ότι  μετά τα μέτρα ασφάλειας που ελήφθησαν στην Θράκη , οι δουλέμποροι άρχισαν και πάλι να χρησιμοποιούν την θάλασσα του Αιγαίου και το στρατόπεδο που συστάθηκε στο Τσιγλί ( περιοχή αεροδρομίου Σμύρνης) μετέτρεψε την Σμύρνη σε μια « πόλη λαθρομεταναστών»!. 
 Η επιλογή της Σμύρνης για  στρατόπεδο-  που ζήτησε να συσταθεί η ΕΕ για την παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης – έγινε οι παράνομες μεταναστεύσεις γίνονται περισσότερο στην περιοχή αυτή. Στο Κέντρο Υποδοχής και Στέγασης Προσφύγων ξεκίνησε να συγκροτείται πέρυσι και διατέθηκαν κονδύλια 100 εκ τουρκικών λιρών. .Επειδή σε σχέση με άλλα έχει κάποιες »ανέσεις», σε συνδυασμό και με τις »υποδομές» των διακινητών, παρουσιάζει αυξημένη  …ζήτηση.Μάλιστα επειδή εκεί έχει αναπτυχθεί πολύ καλά το δίκτυο των διακινητών, έχουν ανέβει τα …»εισιτήρια» του περάσματος στην Ελλάδα με βάρκες και φουσκωτά