Γιατί ο Κέρι σπεύδει στην Κωνσταντινούπολη;

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Τζον Κέρι ταξιδεύει εσπευσμένα το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη ενώ είχε επισκεφθεί την Τουρκία μόλις τον προηγούμενο μήνα.
Μπορεί οι τούρκοι να διαρρέουν πως η επίσκεψη είναι αποτέλεσμα πρόσκλησης του Νταβούτογλου προς τον αμερικανό ομόλογο του και φέρεται να δηλώνει « μα γιατί να μιλάμε τόση ώρα στο τηλέφωνο, αλλά έλα να τα πούμε από κοντά», όμως ο βασικός λόγος είναι άλλος.

Οι ΗΠΑ θέλουν την αναβολή του ταξιδιού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γάζα το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Δυο εβδομάδες μετά τη «συγγνώμη» του Νετανγιάχου προς τον Ερντογάν, ο τούρκος πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει την επίσκεψη του στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ να δείχνει ενοχλημένο.

Μόλις έχει ξεκινήσει η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας και η επίσκεψη Ερντογάν στα Παλαιστινιακά εδάφη θα μπορούσε να «τινάξει στον αέρα» όλη την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ΗΠΑ για την επαναπροσέγγιση Άγκυρας-Τελ Αβίβ.

Ο Κέρι θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη για να πείσει την τουρκική ηγεσία να ακυρώσει το ταξίδι αυτό
Πάντως από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαρρέουν πως θα συζητηθεί και το Κυπριακό μετά τις οικονομικές εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία και το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειοç

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Περιοδεία Τζον Κέρι σε Τουρκία – Μέση Ανατολή

«Χαστούκι» του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον Ερντογάν, για τις δηλώσεις κατά Ισραήλ