«Κόντρα» Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα: «Η Ελλάδα προκαλεί» – Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πριν από λίγο ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΠΚ στην Πράγα και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το τέλος της συνόδου, προχώρησε σε δηλώσεις τύπου, όπου για άλλη μια φορά επιχειρεί να αναδείξει την χώρα του ως «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή και να κατηγορήσει τους γείτονες για τις εντάσεις.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν δήλωσε: «Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν, με κανέναν από τους γείτονές μας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες υπό το όνομα της ενότητας αλληλεγγύης».

Κατηγορώντας ξανά την Ελλάδα για προκλητική συμπεριφορά, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «ορισμένες χώρες μέλη της Ένωσης προτιμούν τις προκλήσεις αντί για τη συνεργασία και την καλή γειτονία με την Τουρκία. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω το ακόλουθο σημείο. Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη, την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τους νόμους οποιασδήποτε χώρας». 

«Δεν έχουμε τίποτα να πούμε με την Ελλάδα»

«Πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Πράγας περίμεναν ένα βήμα από την Τουρκία για ανάπτυξη δεσμών με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα τώρα», κλείνοντας για άλλη μια φορά την πόρτα στις διπλωματικές σχέσεις με την Αθήνα, σε αντίθεση με τον ρόλο «ειρηνευτή» που προσπαθεί να παίξει.

Αναφερόμενος και στο ζήτημα του Κυπριακού, δήλωσε: «Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Το μόνο κλειδί για μια λύση στην Κύπρο είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Μια μόνιμη λύση απαιτεί αποδοχή των γεγονότων στο νησί της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας υπό το φως αυτών των αληθειών».

«Η Τουρκία είναι αναντικατάστατη όσον αφορά την υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τον επαναπροσδιορισμό του διεθνούς ρόλου της ένωσης. Τόνισα ότι τα εμπόδια που τίθενται μπροστά στην Τουρκία δεν είναι δίκαια και ότι αυτή η κατάσταση βλάπτει τα συμφέροντα της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν πιο στρατηγικές αποφάσεις ως προς την ένταξη της χώρας στην Ένωση», δήλωσε ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες από: TRT Haber / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters