Κορυφώνεται το θράσος της Άγκυρας – Προκαλεί με Navtex

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Ιδιαίτερα επικίνδυνα εξελίσσονται οι τυχοδιωκτικές προκλήσεις της Τουρκίας στον χώρο του Αιγαίου.
Το σημερινό περιστατικό με την έκδοση τουρκικής NAVTEX και την πραγματοποίηση βολών μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα – πλησίον του Φαρμακονησίου, καταδεικνύει ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο αμφισβήτησης της Άγκυρας.

Όπως αποδεικνύει άλλωστε επίμαχη ναυτιλιακή οδηγία που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2016, οι τούρκοι έχουν προχωρήσει μονομερώς στη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο την περίοδο 2 Ιανουαρίου έως 28 Απρίλιου, 2 έως 18 Μαΐου, 22 Μαΐου έως 23 Ιουνίου, 28 Ιουνίου έως 29 Αυγούστου, 5 Σεπτέμβρη έως 9 Νοεμβρίου και 13 Νοεμβρίου έως 29 Δεκεμβρίου.

 

Πρακτικά δηλαδή η Άγκυρα δεσμεύει κατά βούληση συγκεκριμένες περιοχές σε Βόρειο, Κεντρικό και Ν.Α  Αιγαίο, όπως αυτές αναφέρονται συγκεκριμένα στο Navtex καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους  με τη σαφή υποσημείωση ότι αφορά σκοπό εξάσκησης ναυτικών μονάδων με την εκτέλεση πυρών (Firing Exercise).

Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί την επιδίωξη συντήρησης “Γκρίζων Ζωνών”, έναν  μονομερή όρο που χρησιμοποιεί η τουρκική εξωτερική πολιτική για εξυπηρέτηση των παράλογων και παράνομων επιδιώξεων της στο Αιγαίο.

Ο όρος όμως αυτός και οι σχετικές διεκδικήσεις δεν έχουν καμία νομική υπόσταση καθόσον, τα Θαλάσσια συνορα μας είναι επακριβώς οριοθετημένα ,με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και τις ισχύουσες συνθήκες, τα όρια των οποίων γνωρίζουν άριστα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η Αθήνα απάντησε στην Άγκυρα με διαβήματα απέναντι στην αναβαθμισμένη τουρκική πρόκληση, η οποία όπως φαίνεται υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί και πάλι απαιτώντας την συνεχή εγρήγορση των Ε.Δ.