Koύρδοι βουλευτές θα επισκεφτούν τον Οτζαλάν

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις συνομιλίες της Άγκυρας με τον Οτζαλάν για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Αύριο, τρεις βουλευτές του φιλο-κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) θα επισκεφθούν τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK.

Για πολλές εβδομάδες γίνονταν διαπραγματεύσεις για το ποιοι βουλευτές θα πήγαιναν στη νήσο Ιμραλι όπου είναι έγκλειστος ο Οτζαλάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει «βέτο» για τους βουλευτές όπως τη Γκιουλτέν Κισάνακ και τον Σιρί Σακίκ, που το προηγούμενο καλοκαίρι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είχαν αγκαλιαστεί με τους κούρδους αντάρτες.

Έτσι το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας ανακοίνωσε τρία πιο «ήπια» ονόματα. Τον Σιρρί Σουρεγιά Οντέρ ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής, την Περβίν Μπουλντάν η οποία είναι από τα στελέχη που δεν έχουν προκαλέσει ποτέ με της δηλώσεις τους και τον Αλτάν Ταν ο οποίος τη δεκαετία του 90’ ήταν μέλος του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως η απουσία από τη λίστα του BDP το όνομα της Λεϊλά Ζανά από τα πιο διακεκριμένα ονόματα του Κουρδικού αγώνα , η οποία είχε συναντηθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο με τον Ερντογάν.

Η συνάντηση των τριών βουλευτών έχει μεγάλη σημασία, διότι μετα τη συνομιλία τους με τον Οτζαλάν ενδέχεται να μεταφέρουν μήνυμα προς τους αντάρτες του PKK για κατάπαυση του πυρός και τη συνέχιση του διαλόγου για την οριστική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Τουλάχσιτον αυτές είναι οι προσδοκίες.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ευελπιστεί πως μετα από τις διαδοχικές συναντήσεις των αξιωματούχων των τουρκικών Μυστικών υπηρεσιών (MIT) με τον Οτζαλάν, ο κούρδος ηγέτης ίσως ζητήσει και την παράδοση των όπλων από τους αντάρτες.

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κουρδικού ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και ενδέχεται να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα του PKK που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1984 στα βουνά της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Τώρα ο Οτζαλάν και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας φαίνεται πως δέχονται τον διάλογο με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας αλλά και την αμνηστία για τους αντάρτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Στήριξη Ομπάμα στον Ερντογάν για το Κουρδικό

Ερντογάν:»Ναι στην αποχώρηση των ανταρτών του PKK»