ΟΙ Κούρδοι δημιουργούν ταξιαρχίες στη Βόρεια Συρία

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο εφιάλτης της Τουρκίας για το Κουρδικό γίνεται πραγματικότητα δείχνοντας πως τα μεγάλα όνειρα του Νταβούτογλου για την ανατροπή του Άσαντ έγιναν μπούμεραγκ.
Το παρακλάδι του PKK στη Συρία το PYD έχει θέσει σε πλήρη έλεγχο τις περιοχές της Συρίας που συνορεύουν με την Τουρκία. Μάλιστα το PYD έχει ανακοινώσει πως έχει δημιουργήσει δυο ταξιαρχίες με αντάρτες και τους εκπαιδεύει.
Η τελευταία κρίση με την Τουρκία, έχει αναγκάσει τον Άσαντ να δώσει εντολή στις δυνάμεις του να μην πλησιάζουν στα τουρκικά σύνορα για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Posta οι Κούρδοι έχουν εκμεταλλευθεί αυτό το κενό και σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από την τουρκική πόλη Μάρντιν , έκαναν επίδειξη δύναμης και εξοπλισμένοι αντάρτες πραγματοποίησαν άσκηση δείχνοντας τη δημιουργία και της δεύτερης ταξιαρχίας. Η πρώτη είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως οι περιοχές Κομπάνι, Καμίσλι, Ντερίκα Χάμκο, Άφρι , Τίρμπε είναι στον απόλυτο έλεγχο του PYD το οποίο ανακοίνωσε πως οι αντάρτες θα είναι αυτοί που θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στους δρόμους .
Αυτές οι κινήσεις θεωρούνται ένα βήμα πριν την αυτονόμηση της περιοχής στα πρότυπα του Β.Ιράκ. Η Άγκυρα ουσιαστικά αποκτά έναν μεγάλο μπελά καθώς στα νοτιοανατολικά και νότια σύνορα της θα υπάρχουν δυο αυτόνομες περιοχές με Κουρδικό πληθυσμό και φοβάται πως και οι Κούρδοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας μελλοντικά θα μπορούν να ζητήσουν την ένωση τους με τις περιοχές αυτές. Η δημιουργία ενός μεγάλου Κουρδιστάν τουλάχιστον ανάμεσα στο Βόρειο Ιράκ και στη Βόρεια Συρία φαίνεται πως μπορεί να γίνει σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία-Συρία: νέα ανταλλαγή πυρών πυροβολικού

Κουρδικό κράτος: μύθος ή πραγματικότητα.Ανάλυση του Χ.Μηνάγια