Κουβέλης για Τουρκία: Θα τροφοδοτήσει εθνικιστικό κλίμα μέχρι την κάλπη

Στην πρόβλεψη ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει αλλά θα κλιμακώσει την ρητορική της έντασης στο δρόμο για την κάλπη της 24ης Ιουνίου προχώρησε ο ΑΝΥΕΘΑ, κ. Φώτης Κουβέλης. Εκτίμησε ότι ο στόχος του Τούρκου Προέδρου θα είναι να τροφοδοτήσει το εθνικιστικό κλίμα προκειμένου να καρπωθεί εκλογικά τα όποια οφέλη. 

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η Τουρκία θα τραβήξει χρονικά το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη, διευκρίνισε εκ νέου την έκφραση ακήρυχτος πόλεμος. Διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περι προβλημάτων στις σχέσεις του με τον ΥΕΘΑ, κ.Πάνο Καμμένο. Ο ΑΝΥΕΘΑ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γ.Γ.ΝΑΤΟ για τις ελληνοτουρκικές σχεσεις, χαρακτήρισε δε διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων τη δημοσίευση πληροφοοριών περι συγκέντρωσης τουρκικών δυνάμεων στα Ίμια. 

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε στη συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες:

Για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Η ρητορική μπορεί να κλιμακωθεί. Είχαμε την πρώτη εκφραση της κλιμάκωσης στο οποίο για πρωτη φορά διατυπωνεται απο πλευρας της τουρκιας οτι τα Ίμια ειναι Τουρκική κτήση. Συνήθιζε τον χαρακτηρισμό γκρίζα ζώνη. Είναι η πρωτη φορά που θα απευθυνεται για τα Ίμια με αυτον τον κατηγορηματικό τρόπο. Δεν θα εγκαταλείψει την ένταση. Θα υπαρξει ενας επανακαθορισμος των εντάσεων μετά τις εκλογές. Αλλά η εντεινόμενη ρητορικη προς τις εκλογες θα εχει σχέση αποκλειστική σχέση με το να τροφοδοτησει ενα εθνικιστικό κλιμα. Δεύτερον για να αντιρροπήσει από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και κοινωνικά. Η συμμαχία του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί δεν είναι τυχαία. Διοτι θελει και από την ακραια δεξια του να λάβει όσον το δυνατόν μεγαλύτερο κεφάλαιο, υπό την έννοια τη προσέγγισης ακροατηρίου. Θα συνεχίσει και μετά, τις εκλογές με διαφοροποιημένη την κλιμακα της έντασης. Η κυρια επιλογή του ειναι να βρεθεί συμμέτοχος στην ευρύτερη περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.

Για την φράση “ακήρυχτος πόλεμος”

Εγώ χρησιμοποίησα για πρώτη φορά την φράση ακήρυχτος πόλεμος. Εχει δικιο ο υπουργός. Απο το 74 και μετά με κορύφωση απο το 1993 έχουμε πολυ πιο εντεινομενη αυτή την κατάσταση. Εχουμε χάσει ανθρωπινες ζωές. Εχει χάσει και η τουρκια. Δεν το λεω για να ισοσκελισω τον λογαριασμο. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξοδέψει παρα πολλά χρήματα για τις αναχαιτίσεις. Αντίστοιχα το Πολεμικό Ναυτικό για τις αναχαιτίσεις. Είναι ένα τεράστιο κοστος από τα καύσιμα με τις φθορές. Ολα αυτά συνιστούν έναν ακηρυχτο πόλεμο. Η ευρωπη ξοδεύει συνολικά 200 δις

Τα μηνύματα στην Τουρκία

Εχουμε καλα συγκροτημένες ενοπλες δυνάμεις. Το ισοζύγιο του αποτρεπτικου μας μηχανισμου – δυναμικού είναι παρα πολύ καλό. Δεν διεκδικούμε τιποτα από όσα δεν μας ανήκουν. Είμαστε αποφασισμένοι με επαρκεια και ικανοτητα να υπερασπιστουμε τα εθνικά μας δικαιωματα

Εμεις δεν θελουμε να τροφοδοτήσουμε καμμια ενταση, κυριως στον χώρο της ελληνικής κοινωνίας. Καταλαβάινιυμε οτι έχει αρχισει να ανησυχεί. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έχει ηθικό αλλά έχει ανησυχία.

Για τα δημοσιεύματα περι συγκεντρωσης δυνάμεων στα Ίμια

Εδώ φτάνουμε στο σημείο να εχουμε διαστρεβλωση των πραγματικών γεγονότων.

Για τη φράση Καμμένου για Ομηρία των 2 στρατιωτικών

Ο καθένας έχει εκφορά του πολιτικού λόγου. Οταν ο υπουργός χρησιμοποίησε τη λεξη ομηρία προφανώς δεν ήθελε να προσδωσει την εννοια του διεθνους δικαίου. Είναι αλλο πραγμα ο φραστικος χαρακτηρισμός….

Επιμένω ότι ήταν (εναν απλό μεθοριακό επεισόδιο). Αυτα τα 580 μετρα επρεπε να διανυθούν σε εξι λεπτα. Ειχε χαμηλή νεφωση, χιονόπτωση και ακολούθησαν τα βήματα και βρεθηκαν απεναντι. από την ώρα της συλληψης τη χρονοτριβη την ενταξη στην ενταση πήρε αλλες διαστάσεις. Είναι και πολιτικό και παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωματων. Η τουρκια το θελει να κριθει σε επιπεδο δικαστηρίου γιατι δεν συντασσει κατηγορητήριο. Δεν ξερω να κρατείται καποιος χωρίς κατηγορητήριο.

Ερωτηση: Πόσο βλέπετε να το τραβαει η Τουρκία;
Δεν το ξερω. Στη μεγάλη του διάσταση είναι πολιτικό

Για τις σχέσεις με Καμμένο

Σας βεβαιω οτι δεν υπαρχει δυσαρμονία στις σχέσεις μου με τον υπουργο. Ο καθένας εχει το χαρτοφυλακιο του. Ο καθενας εχει τις αρμοδιότητές του.

Για το Τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω

Αυτό δεν είχε εισέλθει στο εσωτερικό της χώρας. Το γεγονός οτι ηταν βράδυ και υπήρχε η ηχητική αναγνώριση επέβαλε την συγκεκριμενη αντίδραση. Επραξαν ορθα στη βάση των στοιχείων που έχω συναξιολογήσει. Απ’ότι μαθαίνω αυτό δεν φαινοταν και ακούγαν τον θόρυβο. Και ακούγαν τον βόμβο. Με αυτή

Για τις δηλώσεις του Γ.Γ. ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά

Εγώ θα ήθελα διαφορετική τη δήλωση του ΝΑΤΟ.

Για το Σκοπιανό

Παρουσιάζονται δυσκολίες. Καταβάλλονται προσπάθειες να ξεπεραστούν.