Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλουμε τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά η συνεργασία δεν συνάδει με το casus belli»

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, αλλά η ειρήνη και η συνεργασία δεν συμβιβάζονται με απειλές πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφή του NATO στην Άγκυρα Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφή του NATO στην Άγκυρα / REUTERS/Yves Herman

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στην Τουρκία έκανε στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος χωρίς να υποχωρεί από τις εθνικές της θέσεις.

Επισήμανε ότι η χώρα πέτυχε ήδη από το 2026 τον στόχο αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ και υλοποιεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 28 δισ. ευρώ.

Ανέφερε ακόμη ότι η ισχύς της Συμμαχίας δεν κρίνεται μόνο από τους εξοπλισμούς αλλά και από τον σεβασμό των αρχών της, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να συνυπάρχουν με το διαχρονικό casus belli της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε ιστορική ανορθογραφία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, χωρίς όμως η ειρήνη και η συνεργασία να συμβιβάζονται με απειλές πολέμου.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν, υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει η διπλωματία, επισημαίνοντας ότι η σταθερότητα στην περιοχή αποτελεί προϋπόθεση και για την προστασία των πολιτών από νέες ανατιμήσεις στην ενέργεια και στο κόστος ζωής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμμετοχή της Ελλάδας ως ιδρυτικού μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Άμυνα και Ασφάλεια (DSRB), σημειώνοντας ότι ο νέος οργανισμός θα κινητοποιεί ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια για επενδύσεις στην άμυνα, στις νέες τεχνολογίες και στις κρίσιμες υποδομές. Όπως ανέφερε, η συμμετοχή της χώρας δημιουργεί νέες προοπτικές χρηματοδότησης για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στην εκτόξευση του ελληνικού μικροδορυφόρου «Hyperion GR-1», σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον 18ο ελληνικό μικροδορυφόρο σε τροχιά και ότι κατασκευάστηκε από την ελληνική εταιρεία Open Cosmos Aegean στην Παλλήνη. Όπως ανέφερε, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η χώρα μπορεί να παράγει τεχνολογία υψηλής προστιθέμενης αξίας, επενδύοντας στη γνώση και στην καινοτομία.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκικοί S-400
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Πώς οι S-400 έγιναν το μεγάλο boomerang της Τουρκίας – Η επιλογή που άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική αεροπορική υπεροχή

Από τη «στρατηγική νίκη» του Ερντογάν στον αποκλεισμό από τα F-35 και στη σημερινή προσπάθεια επιστροφής – Το χρονικό μιας απόφασης που άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο