Μετά τις μαρίνες οι Τούρκοι έρχονται να αγοράσουν λιμάνια μας

Επιμέλεια:  Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Άλλος ένας μεγάλος τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος στρέφεται προς την Ελλάδα για επενδύσεις με προτεραιότητα σε λιμάνι και ναυτιλία.
Μετά τις μαρίνες που πήραν τουρκικές εταιρίες στον Φλοίσβο και στην Λέσβο, ο όμιλος   Άκφεν (Akfen)  στρέφει τα μάτια στην Ελλάδα για επενδύσεις  σε εταιρείες της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου, κ. Χαμντί Ακίν δήλωσε ότι ενδιαφέρονται για  εταιρίες στην Ελλάδα και ότι πραγματοποιούν επαφές για ορισμένα θέματα, όπως  την αγορά λιμένα. Κατά μια άλλη εκδοχή της δήλωσής του φέρεται να είπε ‘ότι <<γίνονται επαφές για  θέματα  που αφορούν την ναυτιλία και τους λιμένες».

Στο θέμα αναφέρονται αρκετές εφημερίδες που επισημαίνουν  ότι μετά τον όμιλο Κοτς και τον όμιλο Ντογούς, τώρα και ο όμιλος Άκφεν έστρεψε την πορεία του προς την Ελλάδα
Όπως μετέδωσε το  Reuters η  αγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και οι επενδύσεις στη Ελλάδα βρίσκονται στα σχέδια της  Akfen Holding

Ο κ.Χ.Ακίν  ανέφερε ότι η Akfen εξετάζει την πώληση στοιχείων ενεργητικού ώστε να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις, όπως έκανε πέρυσι πουλώντας το μερίδιο που κατείχε στο αεροδρόμιο TAV Havalimanlari.
Ο όμιλος αναμένει ότι τόσο τα EBITDA όσο και τα έσοδα θα τρέξουν με ρυθμό 25%-30% φέτος, ενώ οι επενδύσεις θα κυμανθούν μεταξύ 300-330 εκατ. δολαρίων.
Ο όμιλος  Akfen  ’έχει σημαντικές  συμμετοχές επενδύσεων σε έργα υποδομής της Τουρκίας. Η   Akfen Holding  διαχειρίζεται και συντονίζει θυγατρικές της που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία, όπως η διαχείριση   και η  κατασκευή αερολιμένων, η λειτουργία  λιμένων, οι θαλάσσιες μεταφορές, η διανομή  νερού και οι υπηρεσίες αποχέτευσης, η ενέργεια, τα ξενοδοχεία και γενικά  και  ακίνητα.