Μετανάστες: Τουλάχιστον να προστατεύσουμε τα παιδιά

 Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Την προστασία των παιδιών, που εμπλέκονται στις ροές μετακίνησης μεταναστών, ζητά από τη Υπηρεσία FRONTEX της ΕΕ και τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού, απαντώντας σε Ερώτηση του κ. Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ και μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την παράνομη μετανάστευση και τον χαμό μικρών παιδιών στο Αιγαίο. 

Ταυτόχρονα η Επιτροπή των Υπουργών επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης την ανάγκη για επιμερισμό των βαρών από την παράνομη μετανάστευση και έχει,τονίζει, επανειλημμένως, ζητήσει αλληλεγγύη (των άλλων χωρών) όσον αφορά στη διαχείριση των μαζικών αφίξεων μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα επιμέρους κράτη μέλη.

Το θέμα αποκτά τραγική επικαιρότητα, καθώς η απάντηση έρχεται μόλις δύο μέρες μετά το συγκλονιστικό συμβάν έξω από το Φαρμακονήσι, και όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, <<τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας>>.
 
Να βοηθηθεί η FRONTEX

Συνεχίζοντας η  Επιτροπή των Υπουργών την απάντησή της  επαναλαμβάνει την ανάγκη για επιμερισμό των βαρών υπενθυμίζοντας ότι και η ίδια έχει, επανειλημμένως, ζητήσει αλληλεγγύη (των άλλων χωρών) όσον αφορά στη διαχείριση των μαζικών αφίξεων μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα επιμέρους κράτη μέλη. 

Τονίζει επίσης ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να βοηθήσει τα κράτη-μέλη, για παράδειγμα σχετικά με το πώς να βελτιστοποιήσουν και να απλουστευθούν οι διαδικασίες κατά την άφιξη των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο και την εφαρμογή των θεμελιωδών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης γράφει ειδικότερα,   μπορεί να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της προς την FRONTEX, προκειμένου να προωθήσει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Προγράμματα για παιδιά-πρόσφυγες

Αναφέρει ότι έχει κάνει ειδική σύσταση σχετικά με προγράμματα ζωής για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες (CM/Rec( 2007)9) και αναφέρει, επίσης, τις σχετικές πρωτοβουλίες  για την προώθηση της εφαρμογής της. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων καθορίζει ειδικά δικαιώματα για τα παιδιά. Η πρόσφατα κυκλοφορηθείσα 3η γενική έκθεση της GRETA, τονίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις πολιτικές υπέρ των ευάλωτων στην εμπορία ανθρώπων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα πρέπει να επωφεληθούν από τα μέτρα ένταξης για να αποφύγουν να στοχοποιηθούν από εγκληματικά δίκτυα. Η Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2012-2015) εξετάζει, επίσης, ζητήματα που συνδέονται με  «τα παιδιά των μεταναστών και των παιδιών σε μετακίνηση». 

Θα γίνουν τα λόγια πράξη;

Ο Κ. Τριαντάφυλλος, στη γραπτή Ερώτησή του, εξέφρασε την αγωνία του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη το πρόβλημα, ζητώντας να αλλάξει αφενός το επιχειρησιακό σχέδιο της FRONTEX και αφετέρου να υπάρξει επιμερισμός του μεταναστευτικού κύματος στα κράτη-μέλη, αναλόγως με τις υποδομές τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση  στην προστασία των ανήλικων θυμάτων.Σημεία που στον ένα ή στον άλλο βαθμό ,όπως προαναφέραμε, η Επιτροπή των Υπουργών  του  του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθετεί, προτρέποντας τα κράτη -μέλη να λάβουν μέτρα.
 
Μένει να δούμε πως τα λόγια θα γίνουν πράξη και κατά πόσο οι αρμόδιοι του κρατών μελών του ΣτΕ και η υπηρεσία  FRONTEX της ΕΕ  , θα προχωρήσουν σε προσαρμογή των πολιτικών τους στα πρoαναφερθέντα. Διότι ναι μεν στην ετήσια έκθεσή της το 2013 σε σχέση με την ανάλυση των κινδύνων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αναγνώρισε μεταξύ άλλων, η   FRONTEX από το 2012 παραδέχεται σε έκθεσή της ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση στην είσοδο και την ανίχνευση των παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά τι έκανε από τότε;

STOP των μεταναστευτικών ροών στις ακτές Ασίας και Αφρικής

Προσυπογράφουμε και εμείς αυτό που λέει ο κ Τριαντάφυλλος προς τα κράτη της Ευρώπης, ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις και ότι οι πρωτοβουλίες της FRONTEX πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά ακόμα περισσότερο, προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και όχι απλώς να  »θεραπευθεί». Και αυτό μπορεί να γίνει κυρίως με το να αποτραπεί το ξεκίνημα  των μεταναστευτικών ροών στις ακτές και στα λιμάνια της Ασίας και Αφρικής. Κάτι που ως ευθύνη ανήκει φυσικά στους ώμους του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης που πρέπει να το κάνουν με ειδικές πολιτικές.

Ας δουν οι Ευρωπαίοι, λέμε εμείς, ότι μόνο λίγες ημέρες πριν το Φαρμακονήσι, αλλά και αμέσως μετά ότι από τα παράλια της Τουρκίας ξεκίνησαν προς την Ελλάδα  και δυστυχώς πνίγηκαν στα τουρκικά ύδατα, δεκάδες παράνομοι μετανάστες ,γυναίκες και παιδιά…Ας αναρωτηθούν ποιοι φταίνε για αυτό, ποιοι τους έσπρωξαν με τις σάπιες βάρκες στο Αιγαίο, ποιοι τους πήραν το υστέρημά τους, ποιοι- ακόμα περισσότερο τους ανάγκασαν να φύγουν από την χώρα τους και γιατί… Μήπως παρόλο που τα ξέρουν όλα αυτά, κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους;