Μεταθέσεις «βυσμάτων» – Τι γράφουν οι Τούρκοι για τις μαζικές μεταθέσεις στα σύνορα

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Αναφορά στις δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου για την αποστολή στα σύνορα όλων των »βυσμάτων» που χωρίς να το δικαιούνται ήταν σε μονάδες των Αθηνών, της Πελοποννήσου κ.ά. κάνουν τουρκικές εφημερίδες χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως ενίσχυση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα νησιά.

Η εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει ανταπόκριση του κ. Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα στην οποία γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, κ. Καμένος, δήλωσε πως θα γίνει ενίσχυση με στρατιώτες στην περιοχή του Έβρου που αποτελεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς και στα ελληνικά νησιά. Στη συνέχεια κάνει αναφορά στην ομιλία του κ. Καμένου στο Κοινοβούλιο όπου έγιναν οι συζητήσεις για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Yeni Safak  τονίζοντας ότι ο κ. Καμένος είπε πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει κάποια συμφωνία με τις ευρωπαϊκές χώρες θα ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Ο κ. Καμένος τόνισε επίσης ότι αντιτίθεται στην κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη και χαρακτήρισε άκρως σημαντική για την Ελλάδα την προσέγγιση των ΗΠΑ .

Μεταθέσεις βάσει των »κύκλων εκπαίδευσης» 

Στο  μεταξύ τα Φύλλα Πορείας για τα σύνορα αναμένεται να πάρουν γύρω στους 1300-1400 στρατιώτες που υπηρετούν σε Αττική, Πελοπόννησο, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές και βρίσκονται εκεί χωρίς να έχουν κάνει τους προβλεπόμενους  »κύκλους εκπαίδευσης» που εξασφαλίζουν μιας μορφής κυκλικότητα.
 Η Διεύθυνση Θητείας του ΓΕΣ (ΔΟΘ)  έχει κάνει τους αρχικούς υπολογισμούς και έστειλε τα ευρήματα της – που προέκυψαν βάσει των κανονισμών – στο Γραφείο του Υπουργού. Ακόμα όμως, όπως αναφέρει στο ONALERT.GR αρμόδια στρατιωτική πηγή, δεν έχουν βγει ονόματα και Φύλλα Πορείας- θα εκδοθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα..

Κυρίως, λένε οι ίδιες πηγές, πρόκειται για στρατιώτες   που είχαν παρουσιαστεί με την προηγούμενη ΕΣΣΟ και είχαν μετατεθεί σε μονάδες της Αττικής και της Πελοποννήσου και είναι αυτοί που θα πάρουν πρώτοι τα επόμενα 24ωρα φύλλο πορείας για Έβρο ή για νησιά του Αιγαίου. Αυτές είναι τουλάχιστον οι διαβεβαιώσεις.

 Η Κάρτα Προτεραιότητας για πληγέντες από την κρίση

Αλλά  και η νέα ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς , που ορκίζεται την Παρασκευή θα ακολουθήσει τον »οδικό χάρτη» των κύκλων εκπαίδευσης  με προτεραιότητα  οι μονάδες του Εβρου να έχουν επάνδρωση 90%. Επιπλέον ετοιμάζεται για πρακτική εφαρμογή η κυβερνητική θέση για   την Κάρτα Προτεραιότητας βάση της οποίας θα υπολογίζονται και θα μετ ρουν κατά προτεραιότητα  στις μεταθέσεις τα κοινωνικά κριτήρια που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης