Μιάμιση ώρα με τον Ερντογάν τα έλεγε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και δήλωση καμία

Μιάμιση ώρα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είχε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην Άγκυρα και δήλωση καμία.
Νωρίτερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχοντας στο πλάϊ του τον Τούρκο ομόλογό του , εξέφραζε την κοινή τους βούληση για «ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας» και την ελπίδα και για την επίλυση του Κυπριακού.

Κοτζιάς και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν για περίπου δυο ώρες σε φιλικό κλίμα όπως λένε οι πληροφορίες. Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε την άποψη ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις.

Συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του για την επανέναρξη διερευνητικών συζητήσεων, για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης,κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Όσο για το Κυπριακό,ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία για εξεύρεση μιας λύσης, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων και τόνισε τη σημασία που έχει να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, με φιλικές σχέσεις προς όλους και χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις.

Φυσικά συζητήθηκε και το τεράστιο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την κοινή βούληση να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μέτρα που θα αποτρέψουν κινδύνους και εντάσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνοτουρκικά: Στα βήματα -του ζεϊμπέκικου – Παπανδρέου και ο Κοτζιάς;