Μικρές οι ελπίδες για μεγάλα αποτελέσματα στη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν



Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλλαγή στην οποία παρουσιάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο πρόγραμμα του ταξιδιού  του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία.

Αρχικά η συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες προέβλεπε πως η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού θα ήταν για δυο ημέρες, στις 4 και 5 Μαρτίου – oι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας θα είχαν συνάντηση στην Άγκυρα. Αργότερα θα συμμετείχαν και στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ της Κωνσταντινούπολης. Όμως το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά «υποβαθμίστηκε» και όλη η επίσκεψη αποφασίστηκε να γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Μαρτίου με τον έλληνα πρωθυπουργό να μην διανυκτερεύει ούτε μια νύχτα στην Τουρκία.

Ουσιαστικά το πλαίσιο της συνάντησης Σαμαρά – Ερντογάν είχε καθοριστεί με το ταξίδι του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα πριν από 15 ημέρες. Εκεί οι δυο υπουργοί είχαν μιλήσει περισσότερο για τα επιχειρηματικά και τις οικονομικές σχέσεις παρά τα «βαθιά» ελληνοτουρκικά θέματα όπως η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, οι μειονότητες κτλ.

Δεν αναμένεται κάποια έκπληξη από τη συνάντηση αυτή.

Οι θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι σταθερές στα θέματα αυτά. Συμφωνούν ότι διαφωνούν.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Άγκυρα είχε τονίσει πως δεν παραβιάζει καμία συνθήκη στις άδειες που δίνει για υποθαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ για την έκταση της ελληνικής ΑΟΖ και τις παραβιάσεις της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει και πάλι το θέμα για τζαμί στην Αθήνα ως πολιτικό αντίβαρο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αντικειμενικά η τουρκική κυβέρνηση αυτή την περίοδο έχει πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί όπως ο πόλεμος στη Συρία, το κύμα μεταναστών από τη χώρα αυτή, το Κουρδικό που προσπαθεί να επιλύσει με τις συνομιλίες με τον Οτζαλάν και τις συλλήψεις εκατοντάδων στρατηγών με τις κατηγορίες συμμετοχής σε παρακρατικές οργανώσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια «μεγάλη μάχη» για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών που μαστίζει τη χώρα.

Οι δυο πρωθυπουργοί ενδέχεται να εκτιμήσουν πως είναι καλύτερα να διατηρήσουν το status quo στα δύσκολα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και απλά να προωθήσουν τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ο Ερντογάν ζητά συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο,για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Αρχίζει το επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας -Τουρκίας

Ποιοι είναι οι Τούρκοι δισεκατομμυριούχοι

ΑΟΖ: Γιατί δεν αρκούν μόνο «δυο δανεικές φρεγάτες»