Μηνύματα Τσίπρα σε Σκόπια και Τουρκία

Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα σε Σκόπια, Τουρκία αλλά και στο εσωτερικό της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Επισήμανε όμως ως απαραίτητη συνθήκη την πραγματοποίηση, από πλευράς των Σκοπίων, βημάτων.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε στην συνέντευξή του στον Real FM ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «και στον βαθμό που υπάρχει, πράγματι, από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, μένει να τα δούμε όμως αυτά, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά ωστόσο πρόκρινε την στρατηγική της επικοινωνίας και της ανοιχτής γραμμής με την γείτονα, προκειμένου  να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ο πρωθυπουργός συγκεκριμένα τόνισε: «Πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα, τα υπαρκτά, να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική. Το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, παρά τις υπαρκτές διαφορές μας». ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. 

Αναλυτικά οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στον REAL FM για τα εθνικά θέματα: 

Ερώτηση: Είστε αισιόδοξος για το Σκοπιανό και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφευχθεί η ένταση με την Τουρκία;

Αλ. Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στον βαθμό που υπάρχει, πράγματι, από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, μένει να τα δούμε όμως αυτά, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου. Όμως, εγώ ας καταγράψω μονάχα την αισιοδοξία μου και να περιμένουμε να δούμε, όχι λόγια αλλά απτά αποτελέσματα. Στην εξωτερική πολιτική, πρέπει κανείς να είναι συγκρατημένος και να μην λέει πολλά λόγια. Προτιμώ τις πράξεις και τα έργα παρά τα λόγια.

Ερώτηση: Και με την Τουρκία, κ. πρόεδρε, να περιμένουμε τον κ. Ερντογάν ξανά με το κυβερνητικό συμβούλιο συνεργασίας, στη Θεσσαλονίκη;

Αλ. Τσίπρας: Είναι προγραμματισμένο αυτό, νομίζω, να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα εργασθούμε, νομίζω, σε αυτή την κατεύθυνση με εποικοδομητικό τρόπο και από τις δύο πλευρές, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν – και είναι σε όλους μας γνωστά – στις σχέσεις μας, αλλά πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα, τα υπαρκτά, να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική. Το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, παρά τις υπαρκτές διαφορές μας. 

ΠΗΓΗ: www.real.gr