Μητσοτάκης: «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση προς την Ελλάδα μετά τον σεισμό»

Στον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που προκάλεαν οι δύο σεισμοί, ενώ για τα νέα  δεδομένα που έχουν προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «δημιουργήθηκε ένα κλίμα ‘δημιουργικής ταύτισης’ μεταξύ των δύο λαών».

Όσο για το αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια μετά την εξ αρχής επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως με κάποια μεταξύ τους επαφή, σημείωσε: «Είχα προβλέψει πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή ότι κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός κι αυτός συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Το λέω διότι έχουμε και οι δύο χώρες επερχόμενες εκλογές».

«Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη τη δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας ως γείτονες στο πνεύμα της καλής γειτονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας»

«Υπό προϋποθέσεις, ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας υπό προϋπόθεση και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά. Αυτό είναι όμως κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία, δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός», δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ως προς την εκτίμησή του για το αν θα αναβληθούν οι τουρκικές εκλογές λόγω του σεισμού, απάντησε:

«Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι το Σύνταγμα, το τουρκικό, προβλέπει αναβολή των εκλογών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως περιπτώσεις πολέμου και δεν γνωρίζω αν αυτή τη στιγμή υπάρχει συνταγματικό πάτημα για τον Τούρκο πρόεδρο να αναβάλει τις εκλογές. Αλλά αυτό αφορά την Τουρκία. Δεν αφορά εμάς ούτε τους σχεδιασμούς τους δικούς μας».

Με πληροφορίες από: ertnews.gr / Φωτογραφία Intime News