Μητσοτάκης: Έστειλε αιχμηρό «μήνυμα» στην Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές

Μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στην αρχή, στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου και είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο ΥΠΕΞ συνεννοούνται, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια αυτή.

«Δεν έχει γίνει αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε με νόημα:

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο».

Το μεταναστευτικό στο προσκήνιο

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είπε: «Σε ότι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. Η ακτοφυλακή από το 2014 επιχειρεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα ελληνικά σύνορα και είχαμε διάφορες επιχειρήσεις, είτε στο πλαίσιο της frontex είτε άλλες. Η Πορτογαλία κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα».

Στη συνέχει πρόσθεσε ότι: «Παράλληλα έχουμε μια ενεργή διμερή συνεργασία στη μετεγκατάσταση ατόμων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και για εμάς είναι βασική αρχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 κρατών μελών και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες των χωρών που για γεωγραφικούς λόγους βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία των μεταναστευτικών πιέσεων«.

Στο τέλος ο κ. Κόστα τόνισε ότι: «Είναι τιμή για εμάς που έχουμε υποδεχθεί εκατοντάδες πρόσωπα που έχουν μετεγκατασταθεί και η ακτοφυλακή μας έχει διασώσει 7.000 ανθρώπους στη θάλασσα που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έρθουν σε όλη την Ευρώπη και όχι συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία και γενικά στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης. Για εμάς είναι υποχρέωση να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτό τον τομέα”.

Με πληροφορίες από: Newsit / ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφία InTime News