Μητσοτάκης: Η Τουρκία μπορεί να διαλέξει ειλικρινή συνεργασία ή προκλητικότητα

Σε ότι αφορά το θέμα της μετανάστευσης που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς μετά από τις παρεμβάσεις του, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή.

«Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν ήταν στο αρχικό κείμενο. Επίσης υπάρχει ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που αφορά και την Τουρκία και τη Λευκορωσία «η οποία μέσα από απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων ασκεί πίεση στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία».

Η φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της και αναφέρθηκε στην παράγραφο 20 στο κείμενο των συμπερασμάτων όπου καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ, μέτρα και χρηματοδότηση για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων και αν μπορεί η Κομισιόν να χρηματοδοτεί για παράδειγμα ένα φράκτη ή μία δομή. «Η Ελλάδα προς το παρόν χρηματοδοτεί το φράκτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους παρεμβάσεις να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αυτή ήταν ξεκάθαρα η δική μας θέση όπως και κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Τι ειπώθηκε για την τουρκική προκλητικότητα

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και για το γεγονός πως ό,τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά σημαντική ενεργειακή διάσταση για την ΕΕ.

«Μπορεί ένα δύο χρόνια πριν να μην υπήρχε ενδιαφέρον για τον αγωγό east med ή το υγροποιημένο αέριο από την Αίγυπτο, αλλά τώρα με την ενεργειακή κρίση αυτή η συζήτηση γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη», υπογράμμισε. Ειδικά για την Κύπρο τόνισε πως τα συμπεράσματα των προηγούμενων συμβουλίων ισχύουν στο ακέραιο και η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα στο δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο και της προκλητικότητας.

«Γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε κινηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό θα εξακολουθούμε να επικαλούμαστε και να επιλέγουμε», τόνισε. Επανερχόμενος στο μεταναστευτικό μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση στον Έβρο πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μεμονωμένο γεγονός αλλά τώρα βλέπουν με τη Λευκορωσία ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνη συνήθεια χωρών που θέλουν να αυξήσουν πίεση στην ΕΕ.

«Υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική μετατόπιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την ανάγκη να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα. Διότι σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, κινδυνεύει το οικοδόμημα του Σένγκεν», δήλωσε τονίζοντας πως αυτό θα ήταν ευρωπαϊκή καταστροφή Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το σύμφωνο για τη μετανάστευση αποτελεί σταυρόλεξο που δεν έχει λυθεί και η πιο εύκολη πτυχή του είναι η φύλαξη των συνόρων. «Και εκεί διακρίνω μία αλλαγή και μία εναρμόνιση πιστεύω και πολλών άλλων χωρών που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα με τις θέσεις της πατρίδας μας», συνέχισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News