Μητσοτάκης: Η Τουρκία να τερματίσει την επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σήμερα σημαντικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου αναπτύχθηκαν διάφορες θεματικές, μεταξύ των οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σαφής και έντονη τουρκική προκλητικότητα τον τελευταίο χρόνο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Ο ίδιος γνωρίζει πια καλά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισα για ακόμα μία φορά την καθοριστική συμμετοχή της πατρίδας μας για τη σταθερότητα μιας περιοχής, ενός χώρου, ο οποίος είναι ζωτικός, όχι μόνο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά είναι ζωτικός για τα συμφέροντα της Ένωσης συνολικά. Και ταυτόχρονα είναι κομβικός για την διεθνή νομιμότητα και την ασφάλεια» τόνισε.

Επίσης, σημείωσε ότι το άνοιγμα της Ένωσης προς νέα κράτη, και ιδίως αυτά των Δυτικών Βαλκανίων, δεν είναι μόνο μία συνειδητή πολιτική επιλογή μας, αλλά είναι και μία ιστορική αποστολή η οποία πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα, συμβαδίζοντας πάντα, ασφαλώς, με την επέκταση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου.

«Μήνυμα» στην Τουρκία

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει κρυστάλλινη θέση στην οποία και εμμένει. «Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την ‘Αγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα.

Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε έναν διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, το dual track approach, το οποίο συναποφασίσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

«Η κοινοτική συμπαράσταση, επομένως, προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο μία αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και μία ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Λιβύη και η Λευκορωσία

Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι κοινή και η οπτική μας για τη Λιβύη, όπου με την ενεργοποίηση της Ένωσης θα πρέπει να εκλείψουν, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων, που μετατρέπουν τις εσωτερικές αναδιατάξεις σε περιφερειακές ανακατατάξεις.

«Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία. Πιστεύω ότι καταφέραμε και πολύ γρήγορα πήραμε αποφάσεις που έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει τελικά θέση στην ήπειρό μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ στον Έβρο, στα σύνορα τα Ελλάδας και Τουρκίας, που ταυτόχρονα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και τον ευχαρίστησα και πάλι για το πόσο σημαντικό ήταν τότε να έχουμε τη δική του παρουσία, αλλά και των δύο άλλων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα μας έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορα της, τα οποία ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και να εκφράσουμε την απόρριψη μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, και τους κάνουν στην ουσία πιόνια σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News