Μητσοτάκης κατά Τουρκίας: Δεν χρειαζόμαστε αυτοκρατορικές φαντασιώσεις – «Οι διαφορές δε λύνονται με νταηλίκια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στις διαρκείς εντάσεις και προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.

Μητσοτάκης

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ξεκινώντας την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια τιμητική πρόσκληση για τον ίδιο να μιλήσει σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στις διαρκείς εντάσεις και προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.

«Τίποτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι το ίδιο αλλά και τίποτα δεν θυμίζει ούτε τον 20ο αιώνα», είπε καθώς αλλαγές συντελούνται σε όλο τον πλανήτη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας φέρνοντας ενεργειακή και επισιτιστική κρίση», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το ερώτημα είναι με ποια πλευρά συντάσσεται κανείς. Οι ίσες αποστάσεις και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχουν καταδικαστεί πολλές φορές και από το ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με την δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό και είμαστε με την δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στην ιστορία της Ευρώπης.

Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα και αυτό έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απέναντι στην προκλητικότητά της αντιτάσσουμε την πολιτική ορθότητα. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Δεν ζητάμε καμία άδεια για αυτά που κάνουμε στα νησιά μας – Έχουμε απάντηση σε όλες τις πιθανές κινήσεις της Τουρκίας»

«Δεν μας αρκεί να αγοράζουμε οπλικά συστήματα, θέλουμε να έχουμε κομμάτι στην παραγωγή», σημείωσε ο πρωθυπουργός