Μητσοτάκης σε Τουρκία: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και έστειλε εκ νέου «μήνυμα» στην Τουρκία για την προκλητική ρητορική και συμπεριφορά. Αρχικά τόνισε ότι «φυσικός μας χώρος, παραμένει ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το διεθνές δίκαιο και η δημοκρατία», τόνισε και «γι αυτό όπως είπε αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι θα ήθελαν να μιμηθούν στην γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας. Δημιουργούμε αναχώματα στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο».

Αυτή την πολιτική είπε αντιλαμβάνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι στην καταιγίδα η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους πολίτες χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον τους. Αυτή η περιπέτεια μπορεί πρόσκαιρα να μας κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι ο ορίζοντας είναι καθαρός και είμαστε οπλισμένοι με το διεθνές δίκαιο και τις θέσεις μας υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα.

«Ατσάλινες ασπίδες είναι πάντα οι ένοπλες δυνάμεις και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο». Πρόσθεσε επίσης ότι γαλανό θέλουμε και τον ουρανό μας στην σχέση με τους γείτονές μας και δήλωσε αισιόδοξος καθώς όπως είπε το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς.

«Οι δυο λαοί είναι φίλοι που θέλουν να ζουν και να προκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Ξέρουν ότι οι συνθήκες είναι για να τηρούνται και η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα περιμένει την άλλη πλευρά του Αιγαίου στον χώρο της λογικής και της ειρήνης» είπε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Intime News