Μητσοτάκης: Θα ενημερώσει Σολτς και Μισέλ για τουρκική προκλητικότητα – Σε διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα η Ελλάδα

Λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τη Θεσσαλονίκη, όπου αργότερα θα υποδεχτεί τον Σαρλ Μισέλ και τον Όλαφ Σολτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα τους ενημερώσει για την προκλητικότητα της Τουρκίας, μετά και το νέο παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό δεν θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου. όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή.

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομoλόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σε καμιά περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία .Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε πλήρης ετοιμότητα η Ελλάδα

Εξάλλου, χθες το βράδυ, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις. Η Αθήνα εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει την… «πολεμική» ρητορική του σε βάθος χρόνου,  κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, εν όψει και των εκλογών στην Τουρκία,  αλλά δεν θα επιχειρήσει «κινήσεις στο πεδίο», ενώ ακόμα παρακολουθεί στενότατα κάθε κίνηση σε αέρα, στεριά (Έβρο) και θάλασσα και πάντως η χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ωστόσο υπάρχουν και φωνές μεταξύ διπλωματικών παραγόντων που εκτιμούν ότι όσο ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι «να πάρει τη στροφή της αποκλιμάκωσης»… Θα προχωρήσει σε κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο, θα επιχειρήσει να στήσει μια νέα υβριδική ένταση στον Έβρο; «Αυτά είναι ερωτήματα του ενός εκατομμυρίου» απαντά διπλωματική πηγή. Μεγάλη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στις συμμαχίες της με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., εκτιμώντας ότι η Δύση πήρε το μάθημα της με την Ουκρανία και δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφίες Intime News και Reuters