Μητσοτάκης: Θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – «Ελπίζω αυτή τη φορά η Τουρκία να ακούσει»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ταξίδεψε σήμερα στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά την είσοδό του στη Σύνοδο των «27»,ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επισημάνει στους συμμάχους το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα συζητήσουμε και άλλα θέματα γεωπολιτικής σημασίας. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω το ευρωπαϊκό συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο συμπερασμάτων που ζητάει με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή την φορά τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκλειστική υπαίτιο την γείτονα χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

H κατάσταση στην Ουκρανία, η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η οικονομία είναι τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα και αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Φωτογραφία Reuters