Μητσοτάκης: Τι είπε για τη συνάντηση με τον Ερντογάν, τη νέα στάση της Τουρκίας και τα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία αποτίμηση της συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Η χθεσινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια».

Τόνισε ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις σχέσεις με την Δύση που μόνο προς όφελος της Ελλάδας μπορεί να βγεί.

«Να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει και απτά αποτελέσματα. Μία είναι η διαφορά, η οριοθέτηση των θαλασίων ζωνών και της ΑΟΖ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Δεν είμαστε αφελείς αλλά είμαστε στην αρχή μιας νέας θητείας και οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος αν εμπιστεύεται τη νέα στάση του Ερντογάν, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε πως ο Τούρκος πρόεδρος, ερχόμενος πλέον από μια μεγάλη εκλογική νίκη, δεν χρειάζεται να εκμεταλλευθεί πολιτικά τα ελληνοτουρκικά για εσωτερική κατανάλωση και πρόσθεσε ότι αυτό που εισέπραξε είναι μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις.

Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που ειμαι διατεθειμένος να διερευνήσω, είπε χαρακτηριστικά.

Τα F-16 στην Τουρκία 

Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς της Τουρκίας και την πιθανή πώληση των αμερικανικών F-16, είπε ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οποιαδήποτε πώληση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ ισχύει.

«Κύριο μέλημα των ΗΠΑ είναι να υπάρχει ηρεμία και ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και διμερείς συζητήσεις Ελλάδος – ΗΠΑ έχοντας υπογράψει μια πολύ ισχυρή αμυντική συμφωνία και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις ως προς τη στήριξη που μας παρέχουν».

«Δεν αναφέρομαι μόνο στα F-35 αλλά και στη δυνατότητα να προμηθευτούμε δωρεάν πλεονάζον υλικό», συνέχισε και υπενθύμισε πως η Τουρκία ήταν έτοιμη πριν λίγα χρόνια να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F-35 που θα αποκτούσε. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ήδη αναβαθμίσει τα F-16 της και από το 2028 θα έχει και τα F-35, ενώ η Τουρκία διαπραγματεύεται ακόμη για τα F-16».

Υπογράμμισε την ισχύ που προσέδωσε στην Πολεμική μας Αεροπορία η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale και υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή ναυπηγούνται στη Γαλλία οι τρεις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικου, οι οποίες θα παραδοθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

«Η δική μας υποχρέωση ήταν πάντα η Ελλάδα να έχει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και αυτό το έχουμε καταφέρει να το πετύχουμε», τόνισε.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα της Ροδόπης

Για τη στάση της Ευρώπης υπενθύμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου με δύο δρόμους. «Ελπίζουμε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο. Εκεί είμαστε στο τραπέζι, είναι και η Λευκωσία. Εκεί η υποχρέωση της Τουρκίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι με αφετηρία τη λύση των δύο κρατών, είναι κάτι που πρέπει να το θέσουμε στα υπόψη μας», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά το θέμα της Ροδόπης ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι το έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε πως η ερμηνεία της Λοζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Αυτό το ζήτημα αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι δικοί μας Ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε.

Φωτογραφία Intime News