Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο – Μία εμπλοκή με τουρκικά F-16

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 26 Μαϊου 2022, συνολικά 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο σημερινό προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 16 αεροσκάφη, όπως μαχητικά F-16 αλλά και UAVs.

Ειδικότερα, έξι ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, προχώρησαν σε 9 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 13 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις σημερινές παραβιάσεις συμμετείχαν και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, το οποίο πραγματοποίησε μία παραβίαση, και τρία αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 που πραγματοποίησαν τις υπόλοιπες 3 παραβιάσεις.

Από τα μαχητικά αεροσκάφη τα δύο ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 26η ΜΑΪΟΥ 2022 

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 6 (6×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 4 (3 CN-235,1 UAV)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 16

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 13

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 40 (9 από τα F-16, 17 από τα CN-235 και 14 από το UAV)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : 1

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο