Νάρκες του Α’ Παγκοσμίου ανοιχτά των Δαρδανελίων;

Να διασκεδάσει τους φόβους που κατα καιρούς »αναδύονται» από διεθνείς ναυτιλιακούς κύκλους για νάρκες που βρίσκονται υποθαλάσσια ανοιχτά των Δαρδανελίων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιχείρησε ο  Διοικητής του Τουρκικού Στόλου, Υποναύαρχος, Mustafa Zeki Ugurlu, μετα από τουρκική άσκηση ναρκαλιείας στον Κόλπο της Σμύρνης με την συμμετοχή και της Δύναμης Ναρκοπολέμου Μεσογείου του ΝΑΤΟ   SNMCMG-2 στην οποία μετέχει και το ελληνικό Ναρκοθηρευτικό »ΕΥΡΩΠΗ» (M 62).

Αναφερόμενος ο Τούρκος υποναύαρχος στις νάρκες που βρίσκονται από πολύ παλιά ανοιχτά των Δαρδανελίων επεσήμανε ότι, εξαιτίας του χρόνου που παρήλθε, έχουν χάσει την ‘ιδιότητά τους και συνέχισε λέγοντας: »Προβαίνουμε σε ελέγχους, κατά διαστήματα, για όσες παρουσιάζουν ακόμη κίνδυνο, και, ακολούθως, καταστρέφονται με τη βοήθεια των ναρκαλιευτικών πλοίων. Οι ναυτικές δυνάμεις μας λαμβάνουν όλα τα μέτρα. Αξιολογούμε ότι δεν συνιστούν κίνδυνο για τα αλιευτικά και εμπορικά πλοία»,είπε χθες.

Πρόκειται για την την «Άσκηση Nusret 2014», που πραγματοποιείται στον κόλπο της Σμύρνης υπό τη διοργάνωση του Αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού (της Τουρκίας) και με τη συμμετοχή των ναυτικών δυνάμεων 6 χωρών. – το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τιτλοφόρησε το δημοσίευμά του «Καταστράφηκαν με επιτυχία οι νάρκες στο Αιγαίο».Κατά την 6η ημέρα της άσκησης, γράφει,εκτός της Τουρκίας, συμμετείχαν, με πλοία τους, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Ανοιχτά της περιοχής Mordogan – Uzunada, αφού εντοπίστηκαν οι νάρκες από τα ναρκαλιευτικά πλοία, ακολούθησε η εξουδετέρωσή τους.

Και η συνήθης τουρκική αλαζονεία

Με την γνωστή τουρκική κομπορυμοσύνη ο  Τούρκος υποναύαρχος δήλωσε στους δημοσιογράφους για το τουρκικό ναρκαλιευτικό πλοίο TCG Akcakoca (Μ-268) που συμμετείχε ότι υπερτερεί από τεχνολογικής απόψεως και παγκοσμίων προτύπων! 
Πρόκειται για ένα πλοίο , σύγχρονο βεβαίως, που ναυπηγήθηκε το 2006 στην Κωνσταντινούπολη. Το ναρκοθηρευτικό TCG Akcakoca έχει εκτόπισμα 715 τόνων, είναι εξοπλισμένο με το ιταλικό σύστημα ελέγχου και διοίκησης Nautis,  ραντάρ ναυτιλίας SCOUT/KH1007, σύστημα μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος εξουδετέρωσης ναρκών PAP Mk 5 ECA, και σόναρ VDS 2093. 

Αντίστοιχη της »ΑΡΙΑΔΝΗ 2014» στην Πάτρα

Να σημειωθεί ότι από 6 έως 17 Νοεμβρίου  έγινε αντίστοιχη άσκηση στο Ιόνιο και στον Πατραϊκό Κόλπο η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου »ΑΡΙΑΔΝΗ 2014», που διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό  σε ετήσια βάση.Στη φετινή άσκηση συμμετείχαν η μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ  SNMCMG-2, η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΥΨΩ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ, το γαλλικό πλοίο FGS LYRE, το βουλγαρικό BGR PRIBOY, καθώς και στοιχεία της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.