Το χρονικό των εναέριων προκλήσεων, η νέα NAVTEX και ο Στόλτενμπεργκ (pics)

Του Κώστα Αλατζά

Συντηρεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία με νέα NAVTEX για το Oruc Reis και παρενοχλώντας ελληνικά μαχητικά που συμμετείχαν στην άσκηση EUNOMIA.

Οπως πληροφορείται το OnAlert, η παρενόχληση των ελληνικών F-16 σημειώθηκε στις 11:30 το πρωί κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο οπου συμμετείχαν στην άσκηση «EUNOMIA 2020».  Την ώρα που τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον εναέριο χώρο, στον οποίο εφάπτονται το FIR Aθηνών και το FIR Λευκωσίας, δέχθηκαν παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε κοντινή απόσταση τα ελληνικα F-16 που πετούσαν ανα ζεύγη με αποτέλεσμα να σημειωθούν εμπλοκές μεταξύ των αεροσκαφών.

Η τουρκική πρόκληση στον αέρα, όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΑ, συνίσταται στο γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να έχουν υποβάλλει σχέδιο πτήσης στις κυπριακές και τις ελληνικές αρχές, παρενόχλησαν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία είχανε τηρήσει τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας κατά την συμμετοχή τους στην άσκηση.

H άσκηση συνεκπαιδευσης «EUNOMIA 2020» διεξάγεται με τη συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν συνολικά 8 F-16. Τα έξι επέστρεψαν και τα άλλα δύο παραμένουν σταθμευμένα στην Κύπρο. Η άσκηση ολοκληρώνεται αυριο

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με την έκδοση νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis. Σύμφωνα με την τουρκική αναγγελία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα πραγματοποιήσει  έρευνες μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή που γεωγραφικά οριοθετείται βορειότερα από την περιοχή που είχε δεσμεύσει η Άγκυρα με τις προηγούμενες NAVTEX.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται έκδοση ANTI-NAVTEX από τις ελληνικές αρχές.

Η περιοχή που δεσμεύεται ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

33 55.00 N – 027 59.77 E
34 12.28 N – 028 00.12 E
35 12.12 N – 030 22.15 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.58 N – 028 55.57 E

Δείτε στο χάρτη της νέα NAVTEX:

Στο ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα

Κατά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας.

Από πλευράς ΓΓ ΝΑΤΟ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.