Ο διττός στόχος της Τουρκίας με τις υποτιθέμενες ελληνικές «παρενοχλήσεις» τουρκικών F-16

Του Κώστα Αλατζά

Το ζήτημα των ορίων της δικαιοδοσίας των ελληνικών αρχών για την εναέρια κυκλοφορία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επαναφέρει η Άγκυρα επιδιώκοντας ταυτόχρονα να καταλογίσει επιθετική πολιτική στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας «παρενοχλήσεις» τις νόμιμες αναγνωρίσεις και τις αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών F-16 από ελληνικά εντός FIR Αθηνών.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε –  ενημερώνοντας μάλιστα και το ΝΑΤΟ-  ότι τουρκικά F-16 που μετείχαν σε νατοϊκή αποστολή παρενοχλήθηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Όπως μετέδωσαν χθες τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την Τετάρτη 24/08 τουρκικά F-16, που δραστηριοποιούνταν στα πλαίσια εθνικής αεροπορικής άσκησης «Nexus Ace»  με τη συμμετοχή νατοϊκού AWACS, παρενοχλήθηκαν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο από ελληνικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία «εγκλώβισαν» τα τουρκικά αεροσκάφη.

Δύο ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Δευτέρα 22 Αυγούστου, η τουρκική πλευρά είχε ισχυριστεί ξανά ότι τουρκικά F-16 παρεμποδίστηκαν από ελληνικά μαχητικά μεταξύ Μεγίστης και Καρπάθου κατά τη διάρκεια νατοϊκής τους αποστολής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν και στις δύο περιπτώσεις καθώς εισήλθαν εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη,  λίγο μετά τις 11 το πρωί έξι τουρκικά F-16 εισήλθαν νοτίως της Λέσβου, εντός του FIR Αθηνών,  ως άγνωστα ίχνη με αποτέλεσμα να αναγνωριστούν και να αναχαιτιστούν από ελληνικά αεροσκάφη, όπως προβλέπουν οι κανόνες διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας.

Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Δευτέρα όταν 5 τουρκικά F-16 εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια πτήσης αμερικανικών αεροσκαφών B-52 ανατολικά της Καρπάθου και εντός FIR Αθηνών. Και εκείνα δεν κατέθεσαν σχέδιο πτήσης και για αυτό το λόγο ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από την Κρήτη και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.

«Τα ελληνικά F16 ούτε κάνουν παράνομες ενέργειες ούτε παρενοχλούν αεροσκάφη άλλων κρατών. Είναι εδώ για να υπερασπίζονται τον ελληνικό εναέριο χώρο και να αναχαιτίζουν την τουρκική προκλητικότητα στο πεδίο με μεγάλη αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις τελευταίες τουρκικές αιτιάσεις.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως «κακό σύμμαχο» που προκαλεί ένταση στην περιοχή. Την ίδια ώρα επιχειρεί να προσθέσει ή να υπενθυμίσει στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών το ζήτημα ορίων της δικαιοδοσίας των ελληνικών αρχών στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και ειδικά στα πλαίσια των νατοϊκών δραστηριοτήτων.