Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Θεσσαλονίκη ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί

Επιμελεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ενώ σήμερα Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη συναντώνται οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κκ Βενιζέλος και Τσαβούσογλου για την αναζήτηση μιας διαδικασίας προσέγγισης για  τα ενεργειακά της Κύπρου και την αποκλιμάκωση της έντασης, ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος κ Ερντογάν συνεχίζει και αυξάνει την προκλητική ρητορική,  ενόσω το πλοίο »Μπάρμαρος» εξακολουθεί να κινείται στην ΑΟΖ της Κύπρου

»Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει εκτός των εξελίξεων» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος και προσθέτοντας ότι »θα συνεχιστούν οι Τουρκικές έρευνες στην Α.Μεσόγειο». Η νέα αναφορά – που μάλλον δεν είναι »στα κουτουρού» αλλά προϊόν συγκεκριμένου σχεδίου αφού έχει και προηγούμενο- έγινε  σε ομιλία που έκανε στο Διεθνές Συμπόσιο Στρατηγικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, και το σχετικό ρεπορτάζ προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση.

»Δεν θα μείνει εκτός των εξελίξεων»

Αφού τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο η Ελλάδα και »Ρωμαίικη Διοίκηση», όπως είπε την Κυπριακή Δημοκρατία,  δεν λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις που κάνουν, υπενθύμισε πως στην Κύπρο έχουν δίκιο και οι δύο πλευρές.«Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει εκτός των εξελίξεων» είπε  ο Τούρκος πρόεδρος. Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι αυτήν τη στιγμή το πλοίο Barbaros Hayreddin Paşa κυκλοφορεί εκεί κι όσο η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου» κι η Ελλάδα δεν πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας, θα παραμείνει στην περιοχή.  »Στην περιοχή της ΑΟΖ (της Κύπρου) έχουν δικαιώματα και οι Τούρκοι, που ζουν στην Κύπρο. Έχουν ίσα δικαιώματα. Και θα ήθελα να τονίσω ότι θα υποστηρίξουμε αυτά τα δικαιώματα μέχρι τέλους» σημείωσε.

»Θα ναυπηγήσουμε και γεωτρύπανο»

Το βράδυ της Πέμπτης είχε προηγηθεί άλλη μια »έκρηξη προκλητικότητας » του Ερντογαν καθώς απείλησε όχι μόνο με την παραμονή του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με ναυπήγηση από την ίδια την Τουρκία μιας πλατφόρμας για  εξόρυξη  φυσικού αερίου στην Κύπρο. Την αναφορά αυτή με το γνωστό ύφος του , ο κ Ερντογαν την έκανε στην επίσημη εκδήλωση για τα 60 χρόνια της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ. 
Και στρατιωτική παρουσία
 Γενικώς πάντως η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα , ανεξάρτητα των συναντήσεων και των συνομιλιών με την Αθήνα, δεν φαίνεται να αλλάζει Ρότα από την προκλητική της στάση της »εισβολής» στην ΑΟΖ της Κύπρου, της συνεχούς στρατιωτικής παρουσίας σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο με προκλήσεις αλλά και σκληρής ρητορικής. Την Πέμπτη έκανα τα αεροσκάφη της πάνω από 20 παραβιάσεις- ενω είχαν προηγηθεί και πολυήμερες ασκήσεις. Ο ελληνικός στολος πραγματοποιεί και αυτός ασκήσεις στο Αιγαιο.