Οτζαλάν: «Τα τρία βήματα της επίλυσης του Κουρδικού»

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Aρχίζουν να διαρρέουν οι πληροφορίες της επιστολής που έστειλε ο Αμντουλάχ Οτζαλάν προς το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, προς το PKK στο Βόρειο Ιράκ και προς το το ευρωπαϊκό παρακλάδι της κουρδικής οργάνωσης.

Στην επιστολή που αποτελείται από 20 σελίδες ο Οτζαλάν αρχικά εξηγεί τις λεπτομέρειες του ένοπλου αγώνα που ξεκίνησε ο ίδιος και αναφέρει στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα .

Ο Κούρδος ηγέτης ζητά από την τουρκική κυβέρνηση την αλλαγή στάσης στο θέμα της αυτονομίας των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Επίσης εξηγεί πως ζητεί, στο νέο Σύνταγμα να υπάρχει μια γενική αναφορά στον πολίτη της Τουρκίας χωρίς να γίνεται αναφορά σε εθνικότητα και θρησκεία όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο Οτζαλάν τονίζει πως η γιορτή των Κούρδων το Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου, είναι κρίσιμη και ζητά να γιορταστεί με ήρεμο τρόπο χωρίς επεισόδια. Ο Κούρδος ηγέτης μιλά για την επίλυση του Κουρδικού σε τρία βήματα, σε περίπτωση που πάνε όλα καλά στις συνομιλίες.
Το πρώτο βήμα είναι η απόσυρση των ανταρτών του PKK από την Τουρκία προς το Βόρειο Ιράκ. Γι’αυτό μέχρι τον Ιούνιο συζητείται το ενδεχόμενο της κατάπαυσης του πυρός.

Δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία επιτροπών που θα συζητήσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους νόμους , αλλά και να συζητήσουν με όλες τις πλευρές για να βρεθούν τρόποι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Κούρδων
Ως τρίτο βήμα ο Οτζαλάν τονίζει πως θα είναι η εποχή της ομαλοποίησης. Αυτή την περίοδο θα επιστρέψουν στην Τουρκία τα μέλη του PKK που δεν συμμετείχαν στις μάχες και θα έχουν αμνηστία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για «αποχώρηση μελών του PKK» μιλά ο Ερντογάν

400 δις έχει κοστίσει στην Τουρκία ο πόλεμος με το PKK

Oτζαλάν:» Zoύμε ιστορικές στιγμές για το Κουρδικό»