Οι επιπτώσεις στην Τουρκία από μια επίθεση στην Συρία

Το ότι η Άγκυρα αποφεύγει να εμπλακεί η ίδια στρατιωτικά στην προετοιμαζόμενη επίθεση στην Συρία παρόλο που θέλει να γίνει το χτύπημα και να είναι και συντριπτικό για τον Ασαντ, έχει την εξήγησή του.

Οι επιπτώσεις που θα έχει στην Τουρκία μια επίθεση εναντίον της Συρίας απασχολεί τον τουρκικό τυπο με σειρά άρθρων ειδικών που φωτίζουν και αναδεικνύουν σημαντικές πλευρές του θέματος. Και αυτές οι πλευρές σχετίζονται με την τουρκική οικονομία, την κοινωνική σύνθεση και διάρθρωση, το Κουρδικό και κυρίως με την ασφάλεια της Τουρκίας- και στα σύνορά και στο εσωτερικό της.

Στην εφημερίδα Today’s Zaman η γνωστή αρθρογράφος κ. Λαλέ Κεμάλ υποστηρίζει ότι η Τουρκία, μέχρι στιγμής, φιλοξενεί στο έδαφός της μισό εκατ. πρόσφυγες το οποίο έχει ήδη επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, κ.Τανέρ Γιλντίζ, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα ένα πρόσθετο κόστος ύψους 300 εκ. δολαρίων για την Τουρκία.

Ο καθηγητής κ. Γκιονούλ Τολ, προέβλεψε ο αριθμός των προσφύγων να αγγίξει το 1 εκατ. οι οποίοι δεν έχουν την πρόθεση να γυρίσουν πίσω στη Συρία γεγονός που θα αλλάξει τον κοινωνικό χαρακτήρα της νοτιοανατολικής περιοχής της Τουρκίας.

Η πολιτική της Τουρκίας που έστρεψε τον Άσαντ εναντίον της, περιόρισε τις επιλογές της Τουρκίας και παράλληλα υποβάθμισε την ασφάλειά της. Ο Άσαντ χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τα τουρκικά σύνορα, όπως για παράδειγμα, με το να ενισχύσει ομάδες που προβαίνουν σε βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία, όπως – γράφει η εφημερίδα – η πρόσφατη επίθεση στο Ρεϊχανλί πριν από μερικούς μήνες.

Πριν από ένα χρόνο, η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-4 με αποτέλεσμα 2 πιλότοι να χάσουν τη ζωή τους. Η Τουρκία άφησε αυτό το περιστατικό αναπάντητο γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τουρκική αξιοπιστία στο να αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις.

Πιο αποτελεσματικός ο διάλογος με Ασαντ

Στο μεταξύ,συνεχίζει η κ. Κεμάλ, δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι ο Άσαντ χρησιμοποιεί τους Κούρδους της Συρίας προκειμένου να πλήξει την εύθραυστη διαδικασία ειρήνης. Η αρθρογράφος έχει την άποψη ότι μια εξωτερική πολιτική που δεν στηρίζει υπέρμετρα την αντιπολίτευση αλλά, αντιθέτως, αφήνει χώρο για ελιγμούς με στόχο έναν πιθανό διάλογο με τον Άσαντ, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική.

Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα της αποτυχημένης της πολιτικής σε σχέση με τη Συρία ιδίως αν λάβει χώρα η επικείμενη επέμβαση. Υπάρχει η πιθανότητα το καθεστώς το οποίο δεν δίστασε, όπως φημολογείται, να επιτεθεί με χημικά στους πολίτες να κάνει το ίδιο και για αντίποινα προς την Τουρκία.

Αντίποινα της Συρία στην Τουρκία

Ο καθηγητής Τολ εκτιμά ότι η Συρία μπορεί να προκαλέσει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και στο Ισραήλ μέσω μη-κρατικών δρώντων, όπως η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για μια αμερικανική επίθεση. Σε περίπτωση που ο Άσαντ διατηρηθεί στην εξουσία, θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να εκδικηθεί την Τουρκία για την στήριξη που έδωσε στην αντιπολίτευση.

Να αφήσει τη υπεροψία ο Ερντογάν

Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι έχει φτάσει πλέον ο καιρός ο Ερντογάν να κάνει μία στροφή 180ο, κάτι που έχει κάνει κατά το παρελθόν και να επικρατήσει η λογική και ο δημοκρατικός του χαρακτήρας αντί της υπεροψίας που τον έχει κυριεύσει.

Βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία

Ο κ. Τζαφέρ Σολγκούν συμμερίζεται, στην Τodays Zaman, την άποψη της κ. Κεμάλ ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία, η τελευταία θα εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία που βρίσκεται στο πεδίο βολής της. Το καθεστώς Άσαντ αντί να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς που θέλουν την αντιπολίτευση να έχει κάνει χρήση χημικών, επικεντρώνεται στην πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης.

Αρνητικές επιπτώσεις στο Κουρδικό

Ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το χάος στη Συρία, θα έχει επιπτώσεις στην «ευαίσθητη» διαδικασία επίλυσης του κουρδικού. Δεν συμμερίζεται την άποψη μερίδας του Τύπου ότι η διαδικασία επίλυσης είναι ανεξάρτητη του συριακού και υποστηρίζει ότι η στήριξη στη διαδικασία επίλυσης είναι στήριξη της ειρήνης κάτι που δεν συνάδει με την πολεμική ρητορική του Τουρκου Πρωθυπουργού τελευταία.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο κ. Χασάν Κανμπολάτ , πάλι στην Today’s Zaman : Αναφέρει ότι εφόσον η Συρία και οι σύμμαχοί της δεν μπορούν άμεσα να χτυπήσουν τα δυτικά κράτη που συμμετέχουν στην επίθεση, τα γειτονικά κράτη θα γίνουν ο πρωταρχικός στόχος. Συρία και Ιράν μπορεί να θελήσουν να τιμωρήσουν Τουρκία, Ισραήλ και Ιορδανία για τη στάση τους.

Πως μπορεί να χτυπήσει η Συρία την Τουρκία

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, Συρία και Ιράν μπορεί, πρώτον, να ενορχηστρώσουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτές του Ρεϊχανλί.

Δεύτερον, μπορεί να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τούρκων πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών παραγόντων της Τουρκίας και του εξωτερικού.

Τρίτον, μπορεί, μέσω του ΡΚΚ ή μιας νέας οργάνωσης, να σαμποτάρουν τη διαδικασία επίλυσης.

Τέταρτον, μπορεί να πυροδοτήσουν σεκταριστικούς πολέμους και να χρησιμοποιήσουν την διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών ώστε να διαχύσουν την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Πέμπτον, τα ήδη εκτεθειμένα τουρκοσυριακά σύνορα μπορεί να γίνουν τόπος τρομοκρατικών επιθέσεων και διάχυσης τρομοκρατών και όπλων προς τη Τουρκία.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Πέρα από σκληρές δηλώσεις, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, η Ρωσία δεν θα εναντιωθεί σε μια επέμβαση κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, κ. Σεργκέι Λάβροφ, όπου εμμέσως προσέδωσε στήριξη στη Δύση. Η Μόσχα βλέπει ξεκάθαρα ότι ο στόχος των επιθέσεων δεν είναι η ανατροπή του Άσαντ και ως εκ τούτου θα προσπαθήσει απλά να μειώσει την ζημιά. Όπως ακριβώς και οι ΗΠΑ, έτσι και η Ρωσία υποστηρίζει την πολιτική επίλυση στο συριακό ζήτημα και καταλαβαίνει ότι μια επέμβαση θα οδηγήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ρωσία και ΗΠΑ σ’ αυτό το ζήτημα συγκλίνουν, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.