«Οι προσπάθειες της Ελλάδας να αποκλείσει την Τουρκία από τις αμυντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μάταιες, λανθασμένες και απίθανο να επιτύχουν», γράφει σήμερα, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, η τουρκική Hurriyet, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την λειτουργία του ευρωπαϊκού ταμείου αμυντικών επενδύσεων και χρηματοδότησης, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κύπρο έχουν θέσει στις Βρυξέλλες τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν μπορεί να συμμετέχει στα προγράμματα της ΕΕ.
Για το ζήτημα αυτό, νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Υπάρχει πρόβλεψη ότι για να συναφθεί συμφωνία με τρίτο κράτος μέλος απαιτείται ομοφωνία. Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Πέρασαν 30 χρόνια από το casus belli που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση. Ήρθε η ώρα οι φίλοι μας οι Τούρκοι, να το βγάλουν από το τραπέζι».
Από την μεριά του, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει επισημάνει πολλές φορές πως δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την άμυνα χώρες που δεν συμμερίζονται τις ίδιες αξίες.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τουρκικές πηγές του υπουργείου σχολίασαν ότι «η Toυρκία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής» και ότι «Τουρκία και η ΕΕ μοιράζονται μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα σε πολλά θέματα».
«Οι προσπάθειες να αγνοηθεί ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή της και η σημασία της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. H Toυρκία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με την αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία, τους σημαντικούς ρόλους στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων και τον ισχυρό στρατό», τονίζουν χαρακτηριστικά οι τουρκικές πηγές.
Επισημαίνουν πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να εξηγεί την την ισχύ της Τουρκίας σε όσους δεν την καταλαβαίνουν». «Από την άλλη, η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα μας. Η Τουρκία και η ΕΕ μοιράζονται μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα σε πολλά θέματα όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης», συνεχίζουν.
Ακόμη, οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν: «Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια μπορεί να ενισχυθεί μόνο μέσω της ένταξης, της στρατηγικής προνοητικότητας και της συλλογικής αλληλεγγύης, και αυτό απαιτεί μια οραματική προσέγγιση».
Επίσης, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σχολίασαν και τις δηλώσεις των ελληνικών αρχών αναφορικά με τους ισχυρισμούς για τον την γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Όσοι στοχεύουν να αμαυρώσουν την ένδοξη ιστορία μας με ανυπόστατους ισχυρισμούς και να επισκιάσουν τον εθνικό αγώνα του έθνους μας, δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία και την πραγματικότητα, όσο κι αν προσπαθούν.
Σήμερα παραμένει ακόμα στην κοινωνική μνήμη, οι αγριότητες των σφαγών που διέπραξαν όσοι διαστρεβλώνουν τις ιστορικές πραγματικότητες και προβάλλουν το ψέμα της γενοκτονίας.
Αυτοί που προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως αυτουργούς εγκλημάτων που δεν διαπράχθηκαν, θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη μάταιη προσπάθεια και να δείξουν πρώτα το θάρρος να αντιμετωπίσουν τις βρώμικες σελίδες της δικής τους ιστορίας».
Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Πώς αποκτά ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα διεκδικώντας μερίδιο από τον πακτωλό των εκατομμυρίων
Φωτογραφία αρχείου Reuters