Οι Τούρκοι κατά Καμμένου για το στεφάνι στα Ίμια

Επιμέλεια: ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Παραβλέποντας ότι τα τουρκικά F-16 ήταν αυτά που έκαναν παραβίαση και υπέρπτηση πάνω από τα Ίμια και την Καλόλημνο την ώρα που η ελληνική πολιτεία τιμούσε τρεις νεκρούς στρατιωτικούς της στην κρίση του 1996,  αρθρογράφος της Μιλιετ (Milliyet),υποστηρίζει ότι ο  ‘Ελληνας Υπουργός Άμυνας κ. Π. Καμένος ‘‘έριξε ένα λουλούδι εχθρότητας στις βραχονησίδες των Ιμίων και ξαφνικά σημειώθηκε ένταση στο Αιγαίο».

Πρόκειται για άρθρο του του δημοσιογράφου κ. Μελίχ Ασίκ, με τον τίτλο «Γύρνα πάλι και έλα στα Ίμια» (»Dön dolaş Kardak») όπου μεταξύ άλλων γράφει:»Αυτό αποτέλεσε για ορισμένους έκπληξη. Ενώ χειροκροτούσαμε τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κάναμε προσπάθειες να παραδειγματιστούμε από την επιτυχία του, ο εταίρος του Τσίπρα, ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμένος, έριξε ένα λουλούδι εχθρότητας στις βραχονησίδες των Ιμίων και ξαφνικά σημειώθηκε ένταση στο Αιγαίο.

Στην ουσία- συνεχίζει – η εξέλιξη δε θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη. Ο εταίρος του κ. Τσίπρα και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κ. Καμένος, είναι ένας πολιτικός 20 ετών, γνωστός για τις σωβινιστικές, εθνικιστικές απόψεις του. Είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με το Στρατό, την Εκκλησία και τους Εφοπλιστές. Την πρώτη μέρα που διορίστηκε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε ότι θα βρει κονδύλια για τα νέα προγράμματα εξοπλισμού, ότι θα συνεχίσει τις ισχύουσες δαπάνες και ότι θα κάνει μία νέα αξιολόγηση απειλής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο – υπογραμμίζει – έβαλε στο ράφι την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Και συνεχίζει : Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της ιστοσελίδας WSWS της World Socialist Web Site, που κάνουν ρεαλιστικά σχόλια για την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο k. Τσίπρας στην πραγματικότητα είναι ένας πολιτικός, του οποίου βαραίνει ο αστικός χαρακτήρας και επιδίωξε τον συνασπισμό με τον k. Καμένο για να έχει αιτιολογία (σ.σ. άλλοθι) όταν παρεκκλίνει στη συνέχεια από τις υποσχέσεις που έδωσε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσίπρας, αν ήθελε θα μπορούσε να σχηματίσει και μία κυβέρνηση μειοψηφίας, με την υποστήριξη των κομμουνιστών απ’ έξω. Η επιλογή του κ.Τσίπρα, που πήρε ως εταίρο τον κ. Καμένο, ήταν για να μπορεί να παρεκκλίνει από τα όσα υποσχέθηκε.

Επικράτησαν οι ελπίδες ότι θα γίνει βήμα για μία περίοδο ειρήνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμένος κλόνισε από την πρώτη ημέρα την ελπίδα αυτή, αναφέρει ο αρθρογράφος. Βέβαια θα είναι λάθος να αποφασίζουμε αμέσως, σπεύδει να προσθέσει. Ελπίζουμε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, το προσεχές μέλλον, θα διαμορφωθεί πιο σωστά και λογικά. Ας περιμένουμε και θα δούμε», καταλήγει.

Kαθηγητής προς Τουρκία: Μιλάτε με Τσίπρα, όχι με Καμμένο

Αλλά και η Aksam, αναφέρεται σε δηλώσεις του καθηγητή Featherstone του Τμήματος Ελληνικής Πολιτικής του London School of Economics and Political Science, που φέρεται να είπε πως »αν ο Τσίπρας κρατήσει τον Καμένο μέσα σε συγκεκριμένα όρια, μπορεί να επιτευχθεί ταχεία λύση στο κυπριακό».

Για τον καθηγητή η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα τηρήσει μία σκληρή και εθνικιστική πολιτική έναντι της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να προσέχει ειδικά τον Υπουργό Άμυνας, κ. Καμένο και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που ο υπουργός Αμυνας κρατηθεί εκτός κυκλώματος και δοθεί προτεραιότητα απευθείας στα θέματα που έχουν σχέση με την Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Τουρκίας και γι’ αυτό θα μπορέσει να βρεθεί μία ταχεία λύση στο κυπριακό.

Σχετικά με τις συνομιλίες για το κυπριακό που έχουν σταματήσει ο καθηγητής του LSE έχει τη γνώμη ότι θα επιταχυνθούν με μεγάλη δυναμική. Η πιο λογική απόφαση για την τουρκική κυβέρνηση θα είναι, υποστηρίζει, σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα, όπως π.χ. η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, να έχει άμεση επαφή με τον Ελληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και από την άλλη σε έμμεσα προβλήματα, όπως η Κύπρος, να παρουσιάσει προσεγγίσεις που θα αφήνουν εκτός κυκλώματος τον Υπουργό Άμυνας, κ. Καμένο, αναφέρει.

Διαβάστε ακόμη:

O Καμμένος έγινε «Καμμένωφ»; Όταν η λογική ακυρώνει τα «αριστερά» και «δεξιά»



«Γιατί πήγα στα Ίμια» – Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος απαντά στους «προβληματισμούς»