Οι Τούρκοι “νεκρώνουν” το Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι! Ποια περιοχή δέσμευσαν

Να “νεκρώσουν” το Αιγαίο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου επιχειρούν οι Τούρκοι.

Οι Τούρκοι “νεκρώνουν” το Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι! Ποια  περιοχή δέσμευσαν

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Να “νεκρώσουν” το Αιγαίο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου επιχειρούν οι Τούρκοι! Επανέφεραν “διορθωμένη” την NAVTEX με την οποία δέσμευαν μεγάλο μέρος του Αιγαίου ,χωρίζοντάς το στη μέση.Τώρα εξαίρεσαν το χερσαίο κομμάτι της Λήμνου αλλά παρόλα αυτά η περιοχή που δεσμεύουν από τις 15 Ιουνίου μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα .

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη για το Έθνος “η συγκεκριμένη περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία περικλείει τον διεθνή εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου, Αϊ-Στράτη, της νησίδας Πιπέρι Αλοννήσου και ανατολικά της Σκύρου. Η δέσμευση γίνεται για ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα (από 15 Ιουνίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015) για «επικίνδυνες δραστηριότητες» καθημερινά από τις 5π.μ. έως 4 μ.μ. με την εξαίρεση των Σαββατοκύριακων και των εθνικών εορτών.
Η NAVTEX αυτή διόρθωσε το λάθος που είχε γίνει με τη συντεταγμένη που επικάλυπτε έδαφος της Λήμνου (κάτι που προκάλεσε την αποδοκιμασία τόσο των Αμερικανών όσο και του ΝΑΤΟ) αλλά παρ’ όλα αυτά απονεκρώνει ένα μεγάλο τμήμα στο κέντρο του Αιγαίου και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και δημιουργεί προβλήματα στους αεροδιαδρόμους UG 33 και UG18”.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά σοβαρών προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, στην οποία επικρατεί πολιτικό αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιγαίο - ATR-72 - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό ATR-72 και δύο UAV έκαναν παραβιάσεις και παραβάσεις σε όλο το Αιγαίο

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026, τουρκικά αεροσκάφη, στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.