Οι Τούρκοι συνεχίζουν να ψάχνουν στρατόπεδο εκπαίδευσης «τρομοκρατών» στην Ελλάδα

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Έρευνα  αναφορικά με την τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C και τη σύστασή της καθώς και »ομολογίες» μελών της οργάνωσης κάνει σε ένθετό της η τουρκική εφημερίδα Zaman και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά την Ελλάδα! Λείπει όμως από το σχετικό απόσπασμα του παραμυθιού για την εμπλοκή της Ελλάδας οποιαδήποτε αναφορά στο …Λαύριο, στο …Δήλεσι, στον …Ωρωπό στην Θεσσαλονίκη  και τις άλλες τοποθεσίες όπου η τουρκική προπαγάνδα ήθελε τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της οργάνωσης και γενικά Κουρδων ανταρτών και μας  είχαν ….μπαφιάσει με αυτά!  Τώρα μιλούν για μια …ορεινή περιοχή …4 ώρες μακριά από τον Πειραιά και τίποτε άλλο…. 
Ανεξαρτήτως αυτών και σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το  σχέδιο Ερντογαν για επίλυση του Κουρδικού  το δημοσίευμα στηρίζει την θεωρία ότι η επανεμφάνισή της οργάνωσης DHKP-C  αποτελεί κίνηση εναντίον της διαδικασίας αυτής….
Σε μία περίοδο, γράφει,  που η Τουρκία έχει εστιαστεί στην ειρήνη, λόγω της διαδικασίας που ξεκίνησε, το DHKP-C (Μέτωπο του Κόμματος Απελευθέρωσης του Επαναστατικού Λαού) χάλασε τη σιωπή του. Πρώτος στόχος, αναφέρει,  ήταν η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα και ενώ ήταν ακόμα στην επικαιρότητα οι ειδήσεις αναφορικά με τη »ζωντανή βόμβα»  που έκανε την επίθεση (αυτοκτονίας) , ακολούθησαν οι επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία του Κυβερνώντος Κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ και στο τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και διερωτάται περνώντας έτσι την  άποψή που θέλει : Μήπως είχαν εμπλακεί κάποιοι που επιθυμούσαν να μην ευδοκιμήσει η διαδικασία ειρήνης; Η τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C άραγε μπήκε στο κύκλωμα ως εναλλακτική περίπτωση του PKK; Οι ξένες χώρες σε ποιο σημείο της υπόθεσης αυτής βρίσκονται; Το DHKP-C πως οργανώνεται στο νόμιμο και παράνομο τομέα; Ένα μέλος της οργάνωσης από ποιες φάσεις θα πρέπει να περάσει μέχρι να γίνει »ζωντανή βόμβα»;

Το ελληνικό παραμύθι

<<Απαντήσεις>> σε αυτά επιχειρεί η έρευνα του δημοσιογράφου Μπουνγιαμίν Κιοσελί,  που περιλαμβάνει και ειδικό τμήμα για την Ελλάδα:Με τον τίτλο «Η Ελληνική Μυστική Υπηρεσία ήταν συνεχώς στο στρατόπεδο», υποστηρίζει – χωρίς κανένα στοιχείο – τα εξής: Ο αδελφός της Ν.Β., η οποία χρησιμοποίησε, όταν ήταν ενεργό στέλεχος του DHKP-C, ψευδώνυμα όπως Ζεϊνέπ, Αρζού, Εντιμπέ και Μελικέ, ήταν ανταποκριτής Αδάνων του περιοδικού «Μάχη», που εκδίδονταν στο νόμιμο τομέα. Η Ν.Β. επηρεαζόμενη από το έντυπο αυτό, άρχισε να ενδιαφέρεται για την οργάνωση. Την ημέρα που πήρε μέρος στη κηδεία του στελέχους του DHKP-C Τ.Κ., που είχε δολοφονηθεί στη Μερσίνα, ετέθη υπό κράτηση. Το 1998 καταδικάστηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών, ως μέλος της οργάνωσης. Για να μη φυλακιστεί διέφυγε τότε στο Κουσάντασι, όπου έμενε ο μεγάλος της αδελφός.  Για ένα διάστημα κοίταζε τα παιδιά του αδελφού της και ταυτόχρονα δούλευε σε μία καφετερία.  Κάποια μέρα, στην καφετερία που δούλευε, πήγε μία γυναίκα με το όνομα Αϊλίν και της είπε ότι θα ήθελε να μιλήσει μαζί της. Η Αϊλίν ρώτησε τη Ν.Β. εάν θέλει να λάβει ενεργό ρόλο στην οργάνωση ή όχι. Και η Ν.Β. της είπε πως επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα στις Ένοπλες Προπαγανδιστικές Μονάδες της οργάνωσης. 

Με  Zodiacστον Πειραιά… 

Η Αϊλίν της είπε, συνεχίζει το »ελληνικό παραμύθι» ,  ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί αμέσως για να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από την Ντάττσα. Κάποιο άτομο με ιταλική υπηκοότητα προσέγγισε στην παραλία, το μεσημέρι με ένα σκάφος τύπου Zodiac, και παίρνοντας την Αϊλίν και τη Ν.Β. της πήγε στον Πειραιά. Εκεί τους περίμενε ένα κόκκινο μίνι μπας, το οποίο μετά από ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών, της πήγε σε ένα μονώροφο σπίτι με κήπο. Ο υπεύθυνος του στρατοπέδου είναι ήταν ένα άτομο με το ψευδώνυμο «Χακάν» και γνώριζε αγγλικά και ελληνικά. Ο Χακάν έκανε στρατιωτική και πολιτική εκπαίδευση στα μέλη της οργάνωσης. Στη Ν.Β.  δόθηκε το ψευδώνυμο «Μελικέ». Εκεί διάβασαν τα βιβλία «Άμυνα», «Επιλεγμένα Κείμενα», «Επιλεγμένα Κείμενα για τον Αγώνα» και «Λύση» και συζήτησαν γι’ αυτά μεταξύ τους. Στη συνέχεια επί δύο εβδομάδες εκπαιδεύτηκαν πάνω στις βόμβες και δύο εβδομάδες πάνω σε καλάσνικοφ, τυφέκια, βάλτερ και περίστροφα. Η εκπαίδευση στα όπλα έγινε σε ορεινή περιοχή, σε απόσταση τεσσάρων ωρών από το λιμάνι του Πειραιά.

  <<Τους επισκέπτονταν στελέχη της ΕΥΠ>>

Η Ν.Β. είπε ότι κατά τη διάρκεια που ήταν στο στρατόπεδο συχνά τους επισκέπτονταν  μέλη από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τόνισε τα εξής «Μας ρωτούσαν που δρα η ΜΙΤ στην Ελλάδα. Μας πρότειναν προστασία στην περίπτωση παρέμβασης της ΜΙΤ σε εμάς, αλλά εμείς δεν το δεχτήκαμε». Η Ν.Β. αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της, τον Ιανουάριο του 2000, εστάλη από τον υπεύθυνο του στρατοπέδου, Χακάν,  στην Κων/λη για να προβεί σε επιθετικές δραστηριότητες. Ο Χακάν της είπε ότι το νέο ψευδώνυμό της θα ήταν «Εντιμπέ». Επίσης της έδωσε μία κάρτα sim, μία ταυτότητα που είχε ετοιμαστεί στο όνομα «Χάβα Μπισγκίν» και 500 μάρκα. Από την Κων/λη εστάλη στη συνέχεια στο Γκαζίαντέπ για δραστηριότητες της οργάνωσης.

Στο κυρίως δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ,ότι για  όλα τα θέματα που αφορούν την  δράση της οργάνωσης DHKP-C πραγματοποιήθηκε μία έρευνα και ότι ο δημοσιογράφος  συναντήθηκε με μέλη της οργάνωσης, τα οποία αποσπάστηκαν από αυτήν. Αναφέρει ότι αντιμετώπισε και δυσκολίες,όπως πχ ότι παλιό μέλος της οργάνωσης με το οποίο επρόκειτο να συναντηθεί ο δημοσιογράφος  στην Άγκυρα, την τελευταία στιγμή το μετάνιωσε και δεν πήγε στη συνάντηση. Άλλος πάλι θέλησε τα όσα  είπε να μην τα φέρει στη δημοσιότητα, διότι η οργάνωση θα καταλάβαινε για ποιον πρόκειται… 

Αναδόμηση στην Συρία

Το DHKP-C, που,όπως γράφει   συστάθηκε από τα μέλη της παράνομης οργάνωσης Dev-Sol, που είχαν συνέλθει το Μάρτιο του 1994 στη Δαμασκό, είναι μία οργάνωση για την οποία -παραδέχεται – ότι υπάρχουν λιγοστές πληροφορίες. Η  οργάνωση εξελίχθηκε υπό την ηγεσία του Ντουρσούν Καρατάς και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη μυστικότητα. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται πάντα ως ένα μυστήριο. Το DHKP-C κατευθύνει τις δραστηριότητές του από έξι διαφορετικές περιοχές (περιοχή Μεσογείου, περιοχή Μαρμαρά, περιοχή Αιγαίου, περιοχή Μαύρης Θάλασσας, περιοχή Κεντρικής Τουρκίας και Κουρδιστάν). Υπάρχουν διάφορες επιτροπές νομαρχιών, επαρχιών, συνοικιών και γιάφκες που υπάγονται στις περιοχές αυτές. Από το εξωτερικό, δε, τυγχάνει υποστήριξης από την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο δημοσιογράφος,  η οργάνωση κάποτε είχε δραστηριοποιηθεί στη Συρία και επωφελούμενη από το κενό εξουσίας στη χώρα άρχισε και πάλι να κινητοποιείται. Συνεχίζει τις εργασίες στη Λατάκια για την αναδόμησή της. Η οργάνωση χρησιμοποιεί πολύ καλά, ειδικά τις συγγενικές σχέσεις. Όλα τα πρώην μέλη του DHKP-C, με τα οποία συναντηθήκαμε, εντάχθηκαν στην οργάνωση, επηρεαζόμενα από τους συγγενείς. Η οργάνωση επωφελείται πολύ και από την αλεβίτικη ταυτότητα και εξασφαλίζει μέλη από οργανώσεις που δρουν νόμιμα σε νομούς όπως, η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, τα Άδανα, το Κοτζάελι, το Τόκατ, το Τούντζελι, η Σαμψούντα και το Όρντου. ΟΙ νεαροί που είναι υπέρ της βίας, προσλαμβάνονται αμέσως στην παράνομη δομή. Η παράνομη δομή προτείνεται μόνο σε εκείνους που δε θα πουν «όχι». ΟΙ οικογένειες νομίζουν ότι είναι αθώοι οι σύνδεσμοι στους οποίους πηγαίνουν τα παιδιά τους. ΟΙ νεαροί εκπαιδεύονται, ιδεολογικά, σε θερινές κατασκηνώσεις, σε παραλιακές περιοχές.
 
Αυτά γράφουν στην Ζαμάν ! Πάντως ενώ παραδέχεται ότι οι πληροφορίες είναι λιγοστές και οτι η οργάνωση καλύπτεται από μυστήριο,όσον αφορά την Ελλάδα είναι , συγκριτικά, …πλούσιες! Έστω και …χωρίς …Λαύριο!