«Χαστούκι» του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον Ερντογάν, για τις δηλώσεις κατά Ισραήλ

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλoυ και ο Τζον Κέρι συνομιλούσαν για περίπου 2.5 ώρες για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία αλλά και την εξωτερική πολιτική των δυο χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στην επίσκεψη του στην Άγκυρα ο Κέρι δεν έχασε την ευκαιρία να στηρίξει το Ισραήλ και να κατηγορήσει τον Ερνογάν για τις δηλώσεις του εναντίον του Σιωνισμού και τόνισε πολλές φορές πως «οι ΗΠΑ διαφωνούν ξεκάθαρα με τις απόψεις αυτές».
Στη συνέντευξη Τύπου ο Νταβούτογλου δήλωσε πως «οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι τέλειες. Για παράδειγμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομιλεί συχνά με τον Ερντογάν για όλα τα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Με τον αμερικανό ομόλογο μου συζητήσαμε για τη Συρία, την Αραβική Άνοιξη, τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία και την κοινή μας άποψη για τη στήριξη της εξέλιξης της δημοκρατίας στις χώρες αυτές. Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στην Κύπρο μετά τις εκλογές στη «νότια Κύπρο»(σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία)» και ο τούρκος υπουργός κατέληξε «καλωσόρισες Τζον στην Άγκυρα»

Ο Κέρι δήλωσε πως “οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμμαχούν και καταπολεμούν μαζί την τρομοκρατία όπως την Αλ Κάϊντα και το PKK.” O αμερικανός Υπουργός επέμεινε πως «το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τη νομιμότητα του και πρέπει να φύγει. Η Τουρκία κι εμείς εργαζόμαστε μαζί για να συμβεί αυτό και κάνουμε τα πάντα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Νταβούτογλου δέχθηκε ερώτηση από αμερικανό δημοσιογράφο για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν εναντίον του Σιωνισμού που προκάλεσαν διαδοχικές αντιδράσεις Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «οι δηλώσεις Ερντογάν δεν ήταν εχθρικές. Εχθρική ήταν η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του πλοίου Μαβί Μαρμαρά όπου είχαν σκοτωθεί 9 αθώοι άνθρωποι. Είμαστε η χώρα που στεκόμαστε χρόνια εναντίον αντισημιτισμού. Αυτό το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια. Αν το Ισραήλ θέλει να ακούει καλές δηλώσεις από την Άγκυρα ας εξετάσει ξανά την πολιτική της. Όμως αν μια χώρα έχει σκοτώνει τους πολίτες μας δώστε μας το δικαίωμα να κάνουμε τις ανάλογες δηλώσεις ».
Ο Κέρι πάντως στήριξε ξεκάθαρα το Ισραήλ και δήλωσε πως «πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί μια μέση οδός για την ειρήνη στην περιοχή ανάμεσα στις χώρες. Ναι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ναι είχαμε με τον Νταβούτογλου συνομιλία και για τα θέμα αυτό. Είμαστε αντίθετοι με τις  δηλώσεις που έγιναν στη Βιέννη (από τον Ερντογάν) . Εγώ είπα ξεκάθαρα στον ομόλογο μου  τις απόψεις μας για τις δηλώσεις αυτές. Την ξεκάθαρη διαφωνία μας για  τις δηλώσεις αυτές. Θα το πω και στον Ερντογάν. Θα του πως με τις δηλώσεις αυτές οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ ενδέχεται να χειροτερέψουν. Πιστεύω πως οι σχέσεις των δυο χωρών πρέπει να βελτιωθούν. Είναι σύμμαχοι μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΗΕ: «Επιβλαβής και προσβλητικός ο Ερντογάν»

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, ζητά η Τουρκία