Ότι κάνει ο Ολυμπιακός! Έτσι θα ξεπεράσετε την κρίση».Ποιος το είπε

Εμφαση στην επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ) στην Αθήνα και τις συναντήσεις της με τους Υπουργούς Τουρισμού Όλγα  Κεφαλογιάννη και  Ανάπτυξης Κώστα  Χατζηδάκη δίνει ο τουρκικός τύπος . Ξεχωρίζουμε την τάση να παρουσιάζεται ο Πρόεδρος του TOBB Κ. Χισαρτζικλίογλου -  -που τον είχε προσάλέσει  ο ομόλογός του κ. Κ.Μίχαλος – να δίνει οδηγίες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης:
Η Turkiye, για παράδειγμα, αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο « Ο Χισαρτζικλίογλου απευθυνόμενος στους Έλληνες επιχειρηματίες είπε: « Για να ξεπεράσετε την κρίση κάντε όπως ο …Ολυμπιακός». «Κάντε το καλύτερο με περιορισμένες δυνατότητες. Να κατευθύνετε εσείς την τρόϊκα και μην παραιτείστε από την ΕΕ. Μην σκεφτείτε να βγείτε από το ευρώ. Να γνωρίζετε την αξία της Ευρώπης».
Ακόμα είπε πως υπάρχουν δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα και τόνισε: « Εμείς χρειαζόμαστε επενδύσεις και εκείνοι χρειάζονται επενδυτές. Εάν κάνουμε επενδύσεις και εμείς θα κερδίσουμε και ο γείτονάς μας». Σε ερώτηση δημοσιογράφου ελληνικής τηλεόρασης «πως θα γλιτώσουμε από το ΔΝΤ» ο κ Χισαρτζικλίογλου είπε: « Κατ’ αρχήν η οικονομία πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα . Για αυτό είναι άκρως σημαντικό να εφαρμοστούν με επιτυχία οι οικονομικές πολιτικές. Η επιτυχία αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί εάν τα συνδικάτα και ο επιχειρηματικός κόσμος υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση

Στο  θέμα αναφέρεται η Star  με τον τίτλο « Μάθημα στους Ελληνες επιχειρηματίες να μην ακουμπούν την πλάτη τους στο κράτος» . Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Πρόεδρος του TOBB κ. Χισαρτζικλίογλου, συνέστησε στους Έλληνες επιχειρηματίες «να μην στηρίζουν την πλάτη τους στο κράτος για να βγούν από την κρίση» . Ο κ Χισαρτζικλίογλου έδωσε μάθημα εξόδου από την οικονομική κρίση στους Ελληνες επιχειρηματίες. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ Κωνσταντίνος Μίχαλος , είπε στον κ Χισαρτζικλίογλου ότι το 2001 ήταν εκείνος Πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων στην Τουρκία κατά την εποχή της μεγάλης κρίσης και ότι τώρα στην Ελλάδα επικρατεί μεγάλη κρίση . Ο κ Μίχαλος κάλεσε τον Χισαρτζικλίογλου για να εξηγήσει στους Έλληνες επιχειρηματίες πως βγήκε η Τουρκία από την κρίση. 

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η  Hurriyet σ τονίζοντας ότι η Ελλάδα που επιθυμεί να βγεί γρήγορα από την κρίση συμβουλεύεται την Τουρκία για τις εμπειρίες της και η πιο κρίσιμη ερώτηση των Ελλήνων προς τους τούρκους είναι «το πώς θα γλιτώσουν από το ΔΝΤ» .  

Ο κ Μίχαλος είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια το εμπόριο με την Τουρκία αυξήθηκε κατά 60% και πρόσθεσε: « Πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη. Οι επιχειρηματίες των δύο χωρών δεν μπορούν πλέον να αρκεστούν με το εμπόριο και θα πρέπει να γίνουν και στις δύο πλευρές κοινές επενδύσεις. Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία». Εξάλλου ο κ Χισαρτζικλίογλου είπε ότι στην Τουρκία και στην Ελλάδα υπάρχουν δελεαστικές ευκαιρίες για επενδύσεις . «Ακόμα και κατά τις επαφές μας εντός μιας ημέρας είδαμε ότι πολλοί επιχειρηματίες έχουν διάθεση για κοινές επενδύσεις».  
 
 H εφημερίδα Milliyet  σε πρωτοσέλιδο και με τίτλο «Κοινή πρόσκληση σε 1 εκ. τουρίστες»  δίνει έμφαση στον τουριστικό τομέα: Και αναφέρει ότι η Ελλάδα επιζητεί συνεργασία με την Τουρκία στον τουριστικό τομέα για την προσέλκυση τουριστών από Κίνα και Ινδία .Η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ στο παρελθόν η Ελλάδα αντιλαμβανόταν την Τουρκία ως αντίπαλο, μετά το ξέσπασμα της  οικονομικής κρίσης και του χάους που επικρατεί στην Ελλάδα και είχε ως αποτέλεσμα την κατά 30% μείωση του αριθμού των τουριστών της , η Ελλάδα αναζητά συνεργασία με την Τουρκία στον τουριστικό τομέα.
 
Η εφημερίδα γράφει ότι  ελληνίδα Υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη κατά την συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Ενωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας  (ΤΟΒΒ) , ζήτησε την δημιουργία κοινών δράσεων στον τουριστικό τομέα όπως η δημιουργία μιας κοινής τουριστικής καμπάνιας των δύο χωρών για την προσέλκυση τουριστών από την Κίνα και την Ινδία.  Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι Υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν αυτήν την πρόταση.  Η κ Κεφαλογιάννη είπε ότι έχουν καταργήσει την θεώρηση στα ¨πράσινα¨ διαβατήρια και ότι χάρη σε αυτό αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα κατά 180%. Η κ Κεφαλογιάννη είπε ότι η ελληνική πλευρά θα προβεί σε πρόταση για το άνοιγμα του δρόμου της ελεύθερης διακίνησης για την Τουρκία.