Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο

Επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚP), Ομέρ Τσελίκ, αναφορικά με το προσφυγικό και τις επαναπροωθήσεις.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο. Η προσέγγιση της Ελλάδας παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ.

«Έχουμε επανειλημμένα περιγράψει και εξηγήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Frontex σε συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή. Εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητες της Frontex θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός συνεχίζεται και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπο που οδηγεί ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, θέτοντάς τους σε κίνδυνο θανάτου», πρόσθεσε.

«Η Μεσόγειος λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τον θάνατο. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές τρυπώντας τις βάρκες και βασανίζοντας τους ανθρώπους μέσα σε αυτές με τον πιο απεχθή τρόπο. Αυτή είναι μια προσέγγιση που παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες σχετικά με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης» υποστηρίζει ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Προειδοποιούμε τώρα για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνεχίσει φέτος αυτή την πρακτική με ακόμη πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή η καταδίωξη των ανθρώπων κάνει όλα τα λόγια σας μάταια, καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις σας. Θα πρέπει να διεξαχθούν αξιόπιστες έρευνες για τη Frontex και η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μία σοβαρές συνέπειες για το θέμα αυτό».

Ερωτηθείς για την ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία, ο Τσελίκ επανέλαβε ότι «θα γίνουν ανακοινώσεις όταν έρθει η ώρα. Δεν θα είναι πρόωρες εκλογές, αλλά θα υπάρξει μια αλλαγή στην ημερομηνία προς τα πίσω. Συζητούνται κάποιες ημερομηνίες. Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση».

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου