Oruc Reis: Η «καυτή» εβδομάδα που θα κρίνει πολλά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μια κρίσιμη εβδομάδα, μεστή από γεγονότα -κυρίως στο παρασκήνιο- ξεκινά, καθώς το Orus Reis συνεχίζει μεν τις «βόλτες» στην περιοχή της παράνομης NAVTEX, αλλά είναι οι τελευταίες.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα λήγει η ισχύς της NAVTEX, οπότε το Oruc Reis θεωρητικά θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην Αττάλεια ή θα βάλει ρότα για άλλη περιοχή.

Η αποχώρηση του Oruc Reis ίσως είναι ορόσημο, καθώς -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο- ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται «πρόθυμος» για διάλογο, όπως ο ίδιος και η Τουρκία τον εννοούν.

Η αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τεθεί και από την Αθήνα ως προαπαιτούμενο για τη δημιουργία προϋποθέσεων διαλόγου, αποκλειστικά και μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ίσως ένα «σημάδι» αποκλιμάκωσης.

Κατά τις πληροφορίες που έρχονται -όχι επισήμως- πάλι από τη Γερμανία, φέρεται να είναι κομβικής σημασίας η επικύρωση από τα κοινοβούλια σε Κάιρο και Αθήνα της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν φέρεται να έχει ζητήσει από την Μέρκελ να μην υπάρξει αυτή η επικύρωση. Και η έξοδος του Oruc Reis συνοδεία του τουρκικού στόλου ήταν ο «μοχλός πίεσής» του.

Αντιθέτως η Αθήνα δείχνει αποφασισμένη να επιταχύνει την επικύρωση, αμέσως μόλις επαναλειτουργήσει το κοινοβούλιο, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί -ει δυνατόν- εντός του Αυγούστου. Μάλιστα υπήρξε και επικοινωνία με την Αίγυπτο ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Γιατί θεωρείται σημαντική η επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια; Γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σταλεί η συμφωνία στον ΟΗΕ και να πρωτοκολληθεί, αποκτώντας έτσι «σάρκα και οστά».

Πάντως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Oruc Reis απέφυγε σχολαστικά να περάσει τον 28ο μεσημβρινό, όριο της υφαλοκρηπίδας που ορίζει η συμφωνία.