Πού το πάει η Τουρκία με τη NAVTEX για το Oruc Reis

Του Κώστα Αλατζά

Την εντύπωση ενός άτυπου μορατόριουμ ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να δώσει η κίνηση της Άγκυρας να δεσμεύσει στον κόλπο της Αττάλειας περιοχή για έρευνες του Oruc Reis μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Με τη ναυτική αναγγελία που εξέδωσε χθες ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, το τουρκικό ερευνητικό θα «κρατάει ζεστές τις μηχανές» μέχρι τις 21 Ιουνίου 202, κάνοντας έρευνες σε μη αμφισβητούμενη περιοχή. Βέβαια, η αναγγελία αυτή δεν εμποδίζει την Άγκυρα μελλοντικά να βγάλει άλλη Navtex με διαφορετική αποστολή του Oruc Reis.

Όπως εκτιμούν στο ΟnAlert καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, η Τουρκία δείχνει ότι θέλει να απευθύνει πρόσκληση στην Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επιδιώκοντας όμως να  προσθέσει στην ατζέντα επίδικα που είναι ευρύτερα του ζητήματος του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση ότι το  Oruc Reis τους επόμενους μήνες θα μείνει σε τουρκικά ύδατα είναι πιθανό να παρουσιαστεί από την Άγκυρα ως έμπρακτη ανταπόκριση για μορατόριουμ ερευνών που ζητά, μεταξύ άλλων, η Αθήνα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από ελληνικής πλευράς καθώς η τουρκική Navtex αφορά περιοχή εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα ζητά από τη Τουρκία «συνέπεια και συνέχεια», όπως άλλωστε έχουν δηλώσει επανειλημμένα τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δε συνιστά τη μοναδική προϋπόθεση που θέτει η Αθήνα για να επανεκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τη μια και μόνη διαφορά: τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Η διαφορετική αντίληψη Αθήνας και Άγκυρας για το προς επίλυση αντικείμενο των ελληνοτουρκικών διαφορών αποτελεί το μόνιμο αγκάθι στην προσέγγιση των δύο χωρών.