Όχι του Πατριαρχείου στη μετατροπή της Αγ.Σοφίας σε τζαμί

Αντίθετο είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο  στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί,όπως προκύπτει από δηλώσεις εκπροσώπου του.

«Η Τραπεζούντα δεν έχει άμεση ανάγκη χώρου προσκυνήματος και επίσης είναι γνωστό ότι εκεί δεν υπάρχει ορθόδοξη κοινότητα. Το καλύτερο θα ήταν να διατηρηθεί η Εκκλησία ως Μουσείο» δήλωσε  ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξή του στην αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα (με τίτλο “Patriarchate against Hagia Sophia opening”)  ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ερωτηθείς αν το Πατριαρχείο θα ζητήσει την τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία δήλωσε ότι αν το Υπουργείο το επιτρέψει και η Ορθόδοξη κοινότητα το επιθυμεί, θα είναι καθήκον του, όχι απλώς επιθυμία

Το θέμα της μετατροπής σε τζαμί της Αγία Σοφία της Τραπεζούντας , που σήμερα είναι Μουσείο. εγέρθηκε πριν λίγες ημέρες όταν ο  πρόεδρος της γενικής γραμματείας Βακουφίων κ. Αντνάν Ερτέμ δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα και αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Ο Ερτέμ ανέφερε επίσης πως «σκοπός μας είναι να ανοίξει και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης τις πύλες της για προσευχή, αλλά δυστυχώς στο θέμα αυτό δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι αφού έχει γίνει Μουσείο με απόφαση υπουργικού συμβουλίου. Αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης» δήλωσε.