OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ούτε βήμα πίσω η Τουρκία στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο

12/02/2025 - 05:07
Τουρκία - Αιγαίο
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Η προσπάθεια της Τουρκίας «να τινάξει στον αέρα» τη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «Steadfast Dart» αμφισβητώντας το FIR Αθηνών αλλά και η νέα έξοδος κορβέτας των γειτόνων στο Αιγαίο απέναντι στο ερευνητικό «NG Worker», το οποίο εκτελεί εργασίες πόντισης καλωδίου βόρεια της Κρήτης καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα όχι απλά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, αλλά δεν αφήνει καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Επιχειρεί εν μέσω των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο να κερδίσει «ζωτικό χώρο» και να παγιώσει τις διεκδικήσεις της σε αέρα και θάλασσα.

Αν και η ελληνική NAVTEX για πόντιση καλωδίων αφορά περιοχή στην οποία τα περασμένα χρόνια, ακόμα και σε περιόδους μεγάλης έντασης όπως το καλοκαίρι του 2020, δεν είχε αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, οι γείτονες κάνουν πλέον ένα βήμα παραπάνω.

Στέλνουν μήνυμα ότι αναγνωρίζουν στο Αιγαίο, τουλάχιστον ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα μόνο εντός των 6 μιλίων από τις ακτές των νησιών και σπεύδουν να το υποστηρίξουν επί του πεδίου.

Φροντίζουν να μεταφέρουν την πίεση στην ελληνική πλευρά με συνεχή παρουσία πολεμικών πλοίων ακόμα και εκτός της θαλάσσιας περιοχής, η οποία ορίζεται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ακόμα και αν ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα οι εργασίες πόντισης καλωδίων βόρεια της Κρήτης, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εκδοθούν ανάλογες NAVTEX για συνέχιση των εργασιών ανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή νότια της Κάσου όπου τον περασμένο Ιούλιο οι γείτονες έστειλαν πέντε φρεγάτες απέναντι στο ερευνητικό «Ievoli Relume».

Τότε το επεισόδιο αποφεύχθηκε μέσω διπλωματικών κινήσεων, όμως η Άγκυρα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών χωρίς τη δική της συγκατάθεση. Να αναγκάσουν, δηλαδή, την Αθήνα να αναγνωρίσει ότι η περιοχή ανατολικά της Κρήτης και νότια της Ρόδου έως και την Κύπρο βρίσκεται στην απόλυτη τουρκική δικαιοδοσία.

Με αυτά τα δεδομένα, ερώτημα αποτελούν οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας, καθώς θα κληθεί πιθανότατα να βρεθεί ενώπιον ακόμη πιο δυναμικής αντίδρασης των γειτόνων εάν προχωρήσει σε ανάλογες εργασίες ανατολικά της Κρήτης. Σε περίπτωση που «παγώσει» το πρόγραμμα η Τουρκία θα έχει ήδη προκαλέσει τετελεσμένο.

Όμως και η άρνηση της Άγκυρας να καταθέτουν τα μαχητικά της σχέδια πτήσης στο Αιγαίο για τη συμμετοχή τους στη ΝΑΤΟϊκή «Steadfast Dart» επανέφερε το ζήτημα της αμφισβήτησης των ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στο FIR Αθηνών.

Και μπορεί τελικά η Συμμαχία να δέχτηκε τις θέσεις της Ελλάδας ενώπιον του κινδύνου να ακυρωθεί η άσκηση, όμως η Τουρκία για μια ακόμη φορά έθεσε τις αξιώσεις της στο τραπέζι και επανέλαβε τις διεκδικήσεις της στο μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, όπου μεταξύ άλλων αξιώνει το δικαίωμα στην Έρευνα και Διάσωση.

Υπενθυμίζεται ότι, η Τουρκία ακύρωσε τη συμμετοχή της στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag», η οποία φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο καθώς δεν δέχτηκε να αναγνωρίσει τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της χώρας μας πάνω από το Αιγαίο και με προκλητικό τρόπο απαιτούσε τα μαχητικά της να καταθέτουν σχέδια πτήσης απευθείας στο ΝΑΤΟ και όχι στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η άσκηση, πάντως, πραγματοποιήθηκε κανονικά χωρίς τουρκική παρουσία, καθώς όλες οι άλλες χώρες οι οποίες συμμετείχαν κατέθεταν κανονικά σχέδια πτήσης, ως όφειλαν.

Tags: STEADFAST DARTΑΙΓΑΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΜΟΕ - Τουρκία - Σμύρνη
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΜΟΕ: Σε «θετικό κλίμα» η συνάντηση τουρκικής και ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σμύρνη

23/10/2025 - 16:51
Γεραπετρίτης σε Φιντάν: «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης – Η διαφορά μας είναι μόνο η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα»
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης – Η διαφορά μας είναι μόνο η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα»

20/10/2025 - 18:17
Φιντάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλητικός Φιντάν: «Δεν δέχομαι 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο κι εσύ δεν δέχεσαι 6 – Το πρόβλημα δεν είναι άλυτο»

19/10/2025 - 13:58

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1912 ο διάδοχος Κωνσταντίνος προάγεται σε Στρατηγός

Ρωσία: «Επεξεργαζόμαστε την εντολή του προέδρου Πούτιν για την επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών»

Δαβάκης: Ενέσεις ισχύος η αγορά των Rafale, η αναβάθμιση των F-16 Viper και η υποστήριξη των Mirage

Politico: Κίνδυνος για την Ευρώπη ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τον Πούτιν ανεξάρτητα της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία

Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιδρομών στις ενεργειακές εγκαταστάσεις με 450 drones και 45 πυραύλους

Απελευθέρωση της Λέσβου: Στις 8 Νοεμβρίου 1912 η ελληνική σημαία υψώνεται στο νησί

Δένδιας: «Η Πολεμική Αεροπορία μπαίνει σε νέα εποχή με τις πιο ισχυρές επιχειρησιακές δυνατότητες στην ιστορία της»

Top News

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έσκισε τη φανέλα του πανηγυρίζοντας τον τίτλο του Hellenic Championship

Σαμαράς κατά Μητσοτάκη: «Έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα υβρίδιο σημιτικού ΠΑΣΟΚ – Με διέγραψε άρον άρον»

H Δέσποινα Καμπούρη ανακοίνωσε τον χωρισμό της με τον Βαγγέλη Ταρασιάδη – «Μας πονάει βουβά και αθόρυβα»

Ουγγαρία: Με το «Χρυσό Μετάλλιο Τιμής» βραβεύτηκε ο 21χρονος Αναστάσιος Γκαρίπης - Είχε σώσει πατέρα και κόρη από πνιγμό

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert