Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ με δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα: «Δεν παίρνουμε θέση μεταξύ των συμμάχων στο Αιγαίο»

Με τίτλους όπως «Ψυχρολουσία για την Ελλάδα», τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν να «πανηγυρίζουν» για δήλωση που φέρεται να έχει κάνει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη Sabah για παράδειγμα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Φλέικ φέρεται να λέει πως οι ΗΠΑ «δεν παίρνουν θέση υπέρ ενός εκ των συμμάχων στο Αιγαίο».

Πάντα κατά την Sabah, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ανέφερε: «Πρόσφατα, μου τέθηκε το ερώτημα εάν υπήρξε αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια στο Αιγαίο. Η απάντησή μου σε αυτήν την ερώτηση είναι «Όχι». Η συνεργασία μας στο πεδίο της ασφάλειας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ελλάδα, δεν έχει στόχο να πάρουμε θέση υπέρ ενός από τους εταίρους ή όχι. Δεν βασίζεται σε μια στάση που θα διαταράξει την ισορροπία».

Σημειώνοντας ότι ο κύριος στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ο Φλέικ είπε ακόμη: «Προς το παρόν, οι κοινές μας προσπάθειες επικεντρώνονται στον τερματισμό του βάναυσου και παράλογου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Τουρκία παρέχει πολύτιμη υποστήριξη, ειδικά προωθώντας την επισιτιστική ασφάλεια και βελτιώνοντας τον διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η αμυντική μας συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ο πρωταρχικός στόχος που μοιραζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Άγκυρα και την Αθήνα, είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή».

Πηγή: Sabah